Wednesday, 21 October 2015

Tomyam Campur

As salam...

Cuti jerebu lagi...naya betul kat anak2 ni...saya dok suruh depa baca buku tapi sekolah masih cuti lagi...sepatutnya ayah depa janji hujung minggu ni bulehlah pi jalan2 sbb dah abih exam kan...tapi nampaknya kena tangguh jugak...anak2 pun nampak dah boring sangat kena duduk dlm rumah je...saya tak bagi depa keluaq sbb la ni dah macam ada bau asap ja...kronik dah ni tapi tak terbayang yg kat indonesia tu...kalau betullah ipu sampai 3000, mau sesak nafas dah...

Pagi tadi depa pakat makan roti...masa saya dok masak utk lunch, depa dah pakat mai dapur...terjenguk2 masak apa...hmmm...saya masak yg paling senang...tomyam satu periuk...cuma kena buat sendiri paste tomyam tu sbb masa check peti sejuk, cuma ada 1/2 kiub je pati tomyam tu...sayur pun ikut apa yg ada dlm peti sejuk tu...


Okay jom tengok resepinya...
Resepi Tomyam Campur
Bahan
Untuk paste
- 5 biji bawang merah*
- 1 inci lengkuas*
- 1 inci belacan dibakar*
- 1 sudu makan udang kering
- 5 helai daun limau purut*
- 2 batang serai*
- 2 biji cili merah*
- 3 sudu makan cili kisar*
- 1/4 cawan air asam jawa*
- 1/4 keping gula nise kecil
- garam secukup rasa
- sedikit minyak

Untuk tomyam
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 2 batang serai dititik
- 1 labu bawang besar potong empat
- 2 biji tomato
- 1 batang carrot dihiris
- 1 mangkuk kecil cauliflower
- 1 mangkuk kecil brokoli
- 4 helai daun limau purut
- 1 mangkuk isi ayam
- 2 ekor sotong dihiris
- 10 ekor udang
- 2 sudu makan jus limau nipis
- 2 sudu makan sos ikan
- 2 sudu makan susu cair
- 1/2 kiub pati tomyam (optional)
- 4 biji cili padi hijau diketuk
- garam secukup rasa
- air
- sedikit minyak utk menumis

Cara

  1. Untuk pes tomyam, kisar semua bahan bertanda* hingga lumat.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan gula nise, air asam jawa dan garam secukup rasa. Masak sehingga sedikit kering dan pecah minyak. Tutup api. Ketepikan.
  3. Untuk kuah tomyam, panaskan satu sudu makan minyak, tumis bawang putih dan serai hingga naik bau.  
  4. Masukkan ayam. Masak hingga isi aya kecut.
  5. Kemudian masukkan pes tomyam tadi dan kiub pati tomyam. Tambahkan air secukupnya.
  6. Apabila kuah mula mendidih, masukkan carrot, cauliflower dan brokoli. Tambahkan jus limau, sos ikan, daun limau purut, tomato, bawang besar, cili padi dan susu cair.
  7. Kacau sekekap, sebelum dimasukkan udang dan sotong. Perisakan dgn garam. Pastikan rasanya seimbang dari segi masam, manis dan masin. Ikut citarasa masing-masing.
  8. Tutup api apabila udang dan sotong masak.
  9. Sedia utk dihidangkan.
Bila masak tomyam...saya rasa partner yg paling ngam mestilah telur dadar...pukul 12 rakyat jelata dah makan tengahari...bagi depa makan awal baru depa dok senyap sikit...kalau tak dok mai dapur saja...

Sebab saya masak tomyam ni seperiuk jadi tahanlah sampai ke malam, cuma utk dinner tu saya goreng ikan...saya beli jugak kueyteow...kot2 depa nak makan dgn kuah tomyam...hmmmm...mestilah takmau sbb nasik kan ada...owhhhh...hancur lebur diet tak makan nasik waktu malam...dan Boss Besar pun cakap kuah tomyam ni sedap....

Jadi apa lagi, kalau takdak stok kiub pati tomyam,cubalah resepi ni!

Babai

No comments:

Post a comment