Tuesday, 6 October 2015

Ayam Panggang Rosemary

As salam...

Hari ni saya bakaq ayam sekoq... hmmm...dah lama teringin nak cuba...tapi bila beli ayam...mesti jadi menu lain...

Masa pi beli barang dapur ahad lepas, saya singgah kedai jual ayam...mmg ayam yg baru sembelih...fresh je tgk isi ayam tu...saya beli dua ekor...satu ekor tu saya tak potong...sbb mmg dah plan akan buat ayam panggang...owhhh ya...saya pilih ayam size kecik je...dua ekor ayam tu rega dia rm27...okaylah tu...yg buat saya terkejut masa pi beli sotong kat market tu...enam ekor sotong rega dia rm30 sbb sekilo rm25...garu kepala sat masa nak bayaq...itulah sbb tak tanya harga dulu kan...main amik je...takpa lah...nanti kita pikiaq resepi yg spesel utk sotong tu...

Okaylah..awat lah dok cerita pasal sotong...walhal nak masak ayam...

Takdak hiasan...tomato aje...nasib sedap!
Jom tengok resepinya
Resepi Ayam Panggang Rosemary
Bahan
- 1 ekor ayam dibersihkan dan ditos
- 1 sudu teh jintan manis*
- 1 sudu teh jintan putih*
- 1 sudu teh lada hitam*
- 2 sudu teh rosemary*
- 1 labu bawang besar**
- 5 ulas bawang putih**
- 1 inci halia**
- 2 sudu besar gula**
- 2 sudu besar madu**
- 1 sudu besar kicap cair**
- 2 sudu besar minyak**
- 50ml air**
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa (saya guna 1 sudu besar)
- sedikit butter utk disapu semasa membakar

Cara


  1. Tumbuk halus semua bahan bertanda*.
  2. Masukkan bahan yg ditumbuk dan bahan bertanda ** ke dalam blender. Kisar hingga halus.
  3. Cucukkan-cucukkan badan ayam dgn garfu dan lumurkan bahan yg telah dikisar ke seluruh bahagian ayam.
  4. Masukkan ayam yg telah di salut dan baki bahan kisar ke dalam plastik. Ikat kemas.
  5. Perap dalam peti ais semalaman.
  6. Selepas semalaman, keluarkan ayam, ikat kaki ayam dan masukkan dlm bekas kaserol. 
  7. Bakar dlm oven pada suhu 180C selama 1 1/2 jam.
  8. Untuk setiap 30 minit, terbalikkan ayam dan curahkan kuah yg terhasil ke atas ayam. Cucuk dgn garfu bahagian ayam utk mengeluarkan jusnya. Kemudian sapukan sedikit butter pada seluruh permukaan ayam.
  9. Apabila sudah masak, keluarkan dari oven dan nyummmmsss..
Rakyat jelata makan ayam ni dgn nasik lemak..kiranya ayam ni jadi sebahagian drpd hidangan nasik lemak lah...wahhhh...nampaknya depa suka...ayam ni juicy dan sbb saya dah perap semalaman...rempah ratus tu dah menyerap dlm isi ayam tu...mmg yummehhhh...berselera depa makan....aishhhh...anak2...tak terbayang bila mak hangpa ni nak start keja balik tahun depan...mesti cuma sempat masak yg simple2 ja...kesian pulak rasanya...hmmm....

Tapi apapun menu ayam panggang ni buleh buat lagi kalau ada buat makan2 kat rumah...kita jamu tetamu pulak..

Hmmm...selamat memasak!

Babai

No comments:

Post a comment