Thursday, 22 October 2015

Bengkang Ubi Kayu Gula Merah

As salam...

Semalam pi pasar malam, saya beli ubi kayu...cadangnya nak buat bengkang.


Pukul 10 mlm saya dah start parut ubi kayu sbb saya pikir kalau siap awal, bulehlah Boss Besar tapau bawak pi opis...


Kali ni saya buat dua adunan, satu guna gula merah dan lagi satu guna gula putih...yg versi gula putih tu ada bubuh telur...




Jom tengok resepinya...




Resepi Bengkang Ubi Kayu Gula Merah
Bahan
- 1 kilo parutan ubi kayu
- 2 cawan santan pekat
- 140g kelapa parut putih
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 1/3 cawan tepung pulut
- 1 sudu teh garam
- sedikit minyak jagung utk disapu pada loyang
- butter utk digliss pada permukaan bengkang

Cara

  1. Letakkan parutan ubi kayu di dalam penapis. Tekan-tekan sedikit utk buang jusnya.
  2. Satukan santan, gula merah, gula pasir dan garam. Masak hingga mendidih. Tapis dan biarkan sebentar hingga suam.
  3. Kemudian campurkan parutan ubi kayu, kelapa parut, tepung pulut dan campuran santan. Gaul sebati.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang 10×10 (next time, guna loyang 8 atau 9) yg telah disapu dgn minyak.
  5. Masukkan loyang ke dlm oven yg telah dipanaskan.
  6. Bakar pada suhu 50 minit atau sehingga masak.
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapu permukaan bengkang dgn butter ketika masih panas.
  8. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Sekarang jom tengok resepi versi gula putih pulak...



Resepi Bengkang Ubi Gula Pasir
Bahan
- 500g parutan ubi kayu
- 250 ml santan pekat
- 200g gula pasir
- 70g kelapa parut
- 4 sudu besar tepung pulut
- 2 sudu besar butter
- 2 biji telur
- 2 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh pewarna kuning
- 1 sudu teh garam
- sedikit minyak jagung utk di sapu pada loyang
- butter utk digliss pada permukaan bengkang setelah siap dibakar

Cara
  1. Letakkan parutan ubi kayu di dalam penapis. Tekan-tekan sedikit utk buang jusnya.
  2. Satukan santan, butter, gula pasir dan garam. Masak hingga mendidih. Tapis dan biarkan sebentar hingga suam.
  3. Satukan parutan ubi kayu, tepung pulut,kelapa parut dan telur. Kacau sebati.
  4. Kemudian tambahkan campuran santan dan esen vanilla. Gaul sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang 9x9 (next time, guna loyang 8) yg telah disapu dgn minyak.
  6. Masukkan loyang ke dlm oven yg telah dipanaskan.
  7. Bakar pada suhu 50- 55 minit atau sehingga masak.
  8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapu permukaan bengkang dgn butter ketika masih panas.
  9. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Mudah buat bengkang ubi ni...yg lambatnya cuma masa parut ubi tu aje...kalau ikutkan saya...bengkang ubi gula merah lebih authentic...yg version gula putih tu rasanya lebih moden...mungkin sebab ada telur dan esen vanilla kot...memandangkan saya guna santan kotak, bila kuih dah masak tu, saya sapu butter utk dpt permukaan seakan berminyak...kalau guna santan yg perah sendiri...tak payah sapu butter, nanti masa bakar tu, minyak akan keluar jugak...

Utk tapau kat Boss Besar, saya susun selang seli...jadi corak dam lah...dan ada pilihan samada nak makan versi gula merah atau gula putih...

Apapun bengkang ni mmg sedap...tak rugi utk mencubanya.

Babai

No comments:

Post a comment