Thursday, 15 October 2015

Chocolate Cheese Crepe

As salam....

Gempak kan tajuk entry kali ni...hahaha...jgn risau...resepi yg senang...sedap dimakan...


Saya buat menu ni utk minum petang semalam...tengahari tu kan dah pekena mee kicap...bila petang...rakyat jelata pun dah mula buat lawatan masuk dapur...cari benda nak di ngappp...

Maklumlah sebelum tu depa dok pakat main dgn Boss Besar kat porch luar...depa nak buat durian dgn kertas suratkhabar...ingat lagi tak...masa zaman sekolah dulu...guna gam kanji buat sendiri, rendam kertas suratkhabar dan lekat dekat belon,tunggu kering, lekat pulak kertas bentuk kon kecik2 sbg duri dan kalerkan hijau...hmmmm...saya rasa sekarang dah takdak kot lah dlm silibus pendidikan seni...sbb anak2 saya taktau pun bila ayah depa dok brief pasal durian kertas ni...tapi projek ni kena sambung weekend ni sbb hujan turun...kertas tak kering...

Owhhhh...panjang pulak mukadimahnya...
padahal nak bagitau pasal menu makan petang je...


Okaylah jom tengok resepinya...
Resepi Chocolate Cheese Crepe
Bahan
Utk crepe
- 100g tepung cake
- 25g tepung jagung
- 25g tepung beras
- 1 biji telur
- 175ml susu segar
- 1 sudu besar marjerin
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh esen vanilla

Filling
- susu pekat manis, cheddar cheese, chocolate rice

Cara


  1. Satukan semua bahan crepe. Blend sampai sebati.
  2. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan. Rehatkan 20 minit.
  3. Selepas 20 minit, kacaukan adunan. Ambil satu senduk kecil adunan dan masukkan ke dalam non- stick pan. Ratakan nipis.
  4. Apabila permukaan atasnya tidak melekat bila disentuh, sapukan susu pekat manis dan ditaburkan cheese serta chocolate rice.
  5. Angkat bila cheese mula cair.
  6. Kemudian lipat empat.
  7. Siap. 

Satu adunan ni dpt lebih kurang 15 keping saiz kecik...saya tak berani buat banyak takut tak habis...tapi rupa2nya anak2 saya suka...sebabnya ada rasa manis masin dan coklat...kulit crepe jugak crispy bila makan panas2...

Fillingnya buleh dipelbagaikan...letak peanut butter, sekaya atau pun jam...tapi bagi saya gabungan cheese, susu pekat dan coklat yg paling sedap...

Jadi macam mana...cuba lah!

Babai

No comments:

Post a comment