Thursday, 29 October 2015

Kuih Ketayap

As salam...

Hari ni dok mengajar si nombor dua praktis soalan utk exam dunia seni visual...adoyaiiii...si nombor dua mmg tak berseni langsung...kaler pun tak pandai dan nampaknya melukis/mewarna ni mmg bukan feveret dia...si nombor empat lagi pandai kaler drpd abg nya...hikkksss tapi yg saya kagum dgn si nombor dua ni ialah dia cepat menghafal...

Jadi utk lunch saya masak yg paling senang...ayam masak kicap...maklumlah sibuk dok praktis kaler dgn anak..masa exam pertengahan tahun pun mcm ni jugak...praktis melukis tapi end up,masa exam si nombor dua pi pilih soalan lain...dpt `C'...hahaha

Kuih ketayap ni pulak buat utk minum petang...saya mmg ada buat stok inti kelapa manis tu dlm freezer...jadi hari ni cuma bancuh adunan utk kulitnya saja...resepinya ikut mak saya...tak bubuh telur...


Wokeyyy...ini resepinya
Resepi Kuih Ketayap
Bahan
Untuk inti
- 1/2 biji kelapa parut (putih shj)
- 3/4 cawan gula merah (boleh ditambah lagi)
- 3/4 cawan air
- 2 helai daun pandan disimpul
- secubit garam

Cara

  1. Satukan gula merah,garam,daun pandan dan air. Masak sehingga gula larut.
  2. Masukkan kelapa parut. Kacau sebati.
  3. Masak sehingga kering.
  4. Tutup api dan sejukkan.
Untuk kulit
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1 cawan jus pandan
- 1 cawan air
- secubit garam

Cara
  1. Satukan semua bahan. Blend hingga sebati.
  2. Panaskan kuali non-stick, ambil satu senduk kecil adunan, masukkan dalam kuali dan ratakan secara membulat.
  3. Masak sehingga permukaan atasnya tidak melekat. Tidak perlu diterbalikkan.
  4. Angkat dan biarkan sejuk sebentar. Ambil sedikit inti, lipat bahagian sisi dan gulung.
  5. Buat sehingga habis.
  6. Sedia utk dihidangkan.


Senangkan...kuih ketayap saya kali ni pucat je kaler dia...pewarna hijau dah abih...so cuma bergantung pada kaler hijau pandan je...owhhh ya, bila kulit dan siap masak dan masih panas,jgn terus gulung inti, nanti pecah...tapi saya taktau lah kot kalau guna resepi lain, kulit dia firm je...biar sejuk sikit ya...maklumlah tulih melalui pengalaman...kehkehkeh

Kuih ni feveret si nombor satu...banyak biji yg dia makan...si nombor lima pun abih dia ketul...biasalah tu...kuih maniskan...

Okaylah...selamat memasak ya!

Babai

No comments:

Post a comment