Tuesday, 20 October 2015

Puding Kerak Roti

As salam...

Dalam freezer ada kerak roti lebihan buat sandwich...nak buang sayang...nak buat breadcrumbs...stok breadcrumbs pun ada lagi...selalunya kalau kerak roti ni saya bakar sekejap dlm oven sampai crispy dan lepas tu anak2 saya akan makan dgn nutella.

Kali ni bila tanya nak makan roti crispy dgn nutella...semua takmau...hahaha jemu lah tu...

Jadi jom buat puding kerak roti utk makan pagi...kita tengok apa pulak rasanya.



Resepi Puding Kerak Roti
Bahan
- kerak roti dari dua bungkus besar roti
- 4 biji telur*
- 350 ml susu segar*
- 7 sudu besar gula perang*
- 2 sudu besar butter*
- 1 sudu teh esen vanilla*
- secubit garam*
- sedikit serbuk kayu manis* (optional) 
- sedikit butter, ceri merah,ceri hijau,kismis

Bahan sos kastard
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu teh esen vanilla
- secubit garam

Cara
  1. Untuk puding roti, satukan semua bahan bertanda *. Blend hingga sebati.
  2. Tuangkan ke dalam loyang yg sesuai. Masukkan kerak roti. Gaul supaya semua kerak roti mesra dgn campuran susu itu. Rehatkan 15 - 30 minit.
  3. Kemudian taburkan ceri, kismis dan sedikit butter yg dipotong kiub kecil.
  4. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan.
  5. Bakar pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk sos kastard pula, satukan srmua bahan. Pukul perlahan dgn whisk sehingga gula dan tepung kastard larut.
  7. Masak atas api perlahan sehingga likat dan berkilat. Pastikan sepanjang proses memasak, sos kastard dikacau supaya tak hangit.
  8. Sedia utk dinikmati bersama puding kerak roti.
Senang je buat puding kerak roti ni...jadi macam mana rasanya...sedap cuma tekstur puding ni tak lembut, sedikit kenyal...tak macam puding roti yg normal tu...fluffy sikit...bila makan...saya terkenangkan bengkang roti...hmmmm...
macam tu lah rasanya cuma puding ni sedap bila di makan dgn sos kastard...
saya pikir kalau letak satu scoop aiskrim vanilla pun mesti rasanya lebih meletopp...

Si nombor tiga tak mau makan...rupanya dia tak suka rasa cinnamon tu...next time saya tak payah letak cinnamon...

Yg makan puding ni...saya sorang je...gemokkkk la mokcik kalau kena perabih sorang2 kan...jadi saya sedekahkan dkt pak guard...mungkin ini rezeki depa...nak bagi kat jiran pun semua pakat pi kerja...takdak sapa kat rumah...

Jadi...ni lah alternatif utk kerak roti selain buat breadcrumbs...apalagi selamat mencuba ya!

Babai

No comments:

Post a comment