Wednesday 14 October 2015

Mee Kicap

As salam...

Salam Maal Hijrah...hari ni kami sefamili breakfast kat luar...makan kat hayaki cafe...orang tak ramai...saya bagitau Boss Besar maybe ramai yg berpuasa sunat hari ni kot...kita je yg tak posa...hiksss...so macam mana menu kat hayaki tu...taktaulah...kalau ikut anak tekak saya...biasa2 aje...taktaulah org lain kan...Boss Besar pun cakap mcm tu jugak...citarasa masing2 kannnn...tapi dia kata kalau yg kat setapak tu sedap...

Utk lunch saya masak mee kicap...kalau google...katanya mee kicap ni dimakan dgn kuah sup atau kuah kari...dan kalau kat ipoh...mee ni glemer...ntahlah saya tak pernah cuba pun tapi Boss Besar pernah rasa..bila saya tanya...dia kata rasa kicaplah...



Bila tgk resepinya...mudah dan bhn2 pun ringkas je...jadi apa lagi mari kita cuba...cuma saya ada tokok tambah sikit ikut selera kami sefamili...


Mee + Kicap

Ini resepinya
Resepi Mee Kicap
Bahan
- 2 bungkus mee kuning dicelur
- 2 keping dada ayam
- sedikit garam kunyit
- minyak utk menggoreng

Untuk kuah kicap
- 2 sudu makan minyak masak
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- 1 cm halia ditumbuk
- 3 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap pekat
- 1/2 kiub pati ayam
- 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
- 3 cawan air
- 1 sudu makan tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
- gula dan garam secukup rasa

Untuk kuah sup
- 1 sudu makan minyak masak
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 cm halia dihiris
- 4 cawan air
- 15 biji fishball
- 3 keping fishcake dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
- 1/2 kiub pati ayam
- 1 sudu makan sos ikan
- garam secukup rasa
- sedikit daun bawang sbg hiasan

Hiasan
- cili hiris, bawang goreng, chilli paste, tauhu goreng dihiris.

Cara
  1. Dada ayam di garam kunyitkan dan digoreng hingga garing. Angkat dan hiris nipis. Ketepikan.
  2. Untuk kuah kicap, panaskan minyak,tumis bahan yg ditumbuk hingga wangi. Masukkan air, kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan kiub pati ayam. Masak hingga mendidih. Tambahkan lada sulah dan bancuhan tepung jagung . Perisakan dgn garamndan gula. Tutup api apabila kuah likat dan berkilat. Ketepikan.
  3. Untuk kuah sup pula, panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Tambah air dan kiub pati ayam. Apabila kuah mendidih, masukkan fishball,fishcake dan sos ikan. Kacau rata. Masukkan serbuk lada sulah dan perisakan dengan garam. Tutup api apabila fishball dan fishcake masak dan terus letak daun bawang.
  4. Untuk menghidang pula,ambil kuah kicap, masukkan ke dalam mangkuk. letakkan mee, hirisan ayam, tauhu, bawang goreng,cili hiris dan chilli paste. Kemudian curahkan pula kuah sup dan sedia utk dinikmati.

Mudah kan? Nampak macam banyak step je kan...hmmmm...kalau nak senang...utk kuah kicap tu, lepas tumis tu masuk aje semua bahan. Bila mendidih tu...tutup api, sup pun mcm tu jugak, masukkan semua, bila mendidih tutup je api.

Macam mana rasanya...mcm Boss Besar cakap lah rasa kicap tapi sedap...anak2 saya mmg suka sup...jadi laju lah depa makan...si nombor tiga pun makan banyak sbb dia mmg suka kicap...utk bagi pedas...kena makan dgn chilli paste lah...

Kiranya dua bungkus mee habis... Alhamdulillah...

Selamat mencuba ya!

Babai

No comments:

Post a Comment