Monday, 5 October 2015

Banana Cinnamon Rolls

As salam...



Hari ni rakyat jelata cuti jerebu...biasalah bila depa kat rumah...lapaq je...asyik dok bukak peti ais...cari apa yg buleh makan...

Sepatutnya si nombor satu exam UPKK start hari ni...tapi ditangguhkan sbb cuti...saya yg lega...ada la masa sikit lagi sbb si nombor satu malas betul baca buku...jenuh dok paksa...result trial UPKK dia pun teruk...teringat zaman kecik2 dulu...mak pak tak payah  suruh pun...tau je nak baca buku buat ulangkaji...anak zaman la ni...kena tolak baru nak bergerak...hmmmm...

Sambil dok tengok si nombor satu baca buku...sambil dok masak...utk minum petang saya buat roti...hahaha...benda senangkan...uli-rehat-bakar-makan...satu adunan ni dapatlah satu loyang roti...sekejap je dah abis...utk bagi variasi sikit saya bubuh pisang...cinnamon dgn pisang satu geng yg mantap...masa dok dlm oven...harum wangi je aroma cinnamon dan pisang...



Okaylah...jom tengok resepinya
Resepi Cinnamon Banana Rolls
Bahan
Untuk inti
- 2 sudu besar butter sejuk
- 3 sudu besar gula perang
- 1 sudu teh serbuk cinnamon
- 2 biji pisang dihiris

Untuk doh roti
- 250g tepung roti
- 50g butter
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh bread improver
- 25g gula castor
- 100 ml air suam
- 1 sudu teh instant yeast
- 1 biji telur

Untuk sapuan lepas dibakar
- sedikit susu segar dan butter

Cara

  1. Untuk inti, satukan semua bahan kecuali pisang. Gaulkan hingga sebati. Ketepikan.
  2. Satukan air suam, gula castor dan yeast. Tunggu hingga berbuih.
  3. Dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, butter, garam, bread improver, susu pekat dan telur. Gaul sebati.
  4. Masukkan larutan yeast sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh, jika adunan lembik, tambahkan sedikit lagi tepung. Uli sehingga mendapat doh yg elastik dan lembut.
  5. Sapukan sedikit minyak pada permukaan doh. Rehatkan sehingga doh kembang dua kali ganda.
  6. Setelah direhatkan, tumbukkan doh utk keluarkan angin. Canai setebal 2 cm, sapukan inti ke seluruh permukaan doh. Susun hirisan pisang.
  7. Gulung dan potong kepada lapan bahagian kecil.
  8. Susun dlm loyang dan biarkan saiznya mengembang satu kali ganda.
  9. Masukkan loyang ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
  10. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.
  11. Apabila telah masak, keluarkan dari oven dan sapukan susu segar diikuti dgn butter pada permukaan roti.
  12. Siap. Sedap dimakan semasa masih panas.

Hmmm...macam mana? Kalau ada bahan-bahan kat rumah tu...boleh lah dicuba resepi ni...saya uli pakai mixer tapi uli dgn tangan pun buleh sebab adunan ni sikit aje...kiranya tak lenguhlah tangan tu kalau nak menguli...

Macam biasa...sekejap je roti ni habis...heran betul saya dgn bebudak ni...makan tak berhenti...perut saiz apa lah gamaknya?

Sambil dok tulis entry ni...hati sedikit panas sbb si nombor satu tu masih malas nak baca buku..kalau sebelum ni dia selalu ngelat nak main dgn si nombor lima tapi sekarang bila suruh ulangkaji...dia jadi rajin pulak nak main dgn si kecik ni...aishhhhh...dan sekarang pun dia bagi alasan pening pulak...baiklah...saya bagi dia chance berehat...satgi dia kena pulun buat ulangkaji pulak...

Okaylah...nak pi buat kerja lain pulak...hmmmm...sekejap je masa berjalan...dah nak malam...kena clearkan rumah...satgi Boss Besar balik...kena sound pulak kalau rumah bersepah.... adoiii...

Babai

No comments:

Post a comment