Friday 24 April 2015

Masak Lemak Ketam

As salam...

Hmmm...sakit pinggang tak hilang lagi ni...masa saya dok sental toilet hari tu..bila nak bangun...belakang badan terlanggar kepala paip pulak...tak pasal2...ada cop mohor kat belakang pinggang ni...sakitnya...adoiiii...jalan pun tertonggek-tonggek mcm itik pulang petang...hahaha...nak balance badan lah tu...alignment sudah lari ni...ngekk.

Masak lemak ketam ni...saya masak minggu lepas...amik gambar je...tapi tak tulih resepi lagi...hmmm...kan saya dah bagitau....mood masak2...jatuh merudum...ohhhh...awat la jadi lagu ni...**tepuk dahi**

Okay lah...meh tgk resepinya...seperti biasa...saya masak tak pedas...sapa nak pedas...masuk je cili padi masa blend semua bahan tu ya!

Resepi Masak Lemak Ketam
Bahan
- 4 ekor ketam- basuh bersih dan belah dua
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 hiris halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- 2 biji cili merah*
- 1 keping asam keping
- 2 batang serai dititik
- 1 kotak kecil santan
- sedikit air
- garam secukup rasa

Cara
  1. Kisar semua bahan bertanda * hingga halus.
  2. Masukkan bahan kisar, asam keping dan sedikit air ke dalam periuk.
  3. Masak sehingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan ketam dan santan. Kacau sebati. Pastikan paras kuah menutupi ketam. Kalau kurang, tambah sedikit air lagi.
  5. Perisakan dgn garam. Masak hingga mendidih. Untuk pastikan tak pecah minyak. Kacau selalu kuahnya.
  6. Setelah mendidih, tutup api. 
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Haaa...dah siap pun...tapi bila masak ketam ni...renyah sikit masa makan tu...maklumlah...si anak-anak tak pandai lagi kopek isi ketam ni...jenuh mak depa dok tolong...

Hmmm..lain kali mak masak telur dadar je...senang hangpa makan... hahaha...

Babai

No comments:

Post a Comment