Sunday, 12 April 2015

Ke Tanjung Karang lah Kita

As salam...

Hari ni...misi pi beli ikan fresh...saja je nak bawak anak jalan2...sambil beli ikan...

Kenapa tanjung karang? Sebab saya dok cerita kat boss besar pasal ikan yg tak fresh...kat luar nampak cantik...tapi bila siang dan basuh...baru nampak ikan tu tak fresh...bila goreng...isi hancur...frust sangat...

Lepas tu...boss besar cakap...member dia...geng tennis...dok pi beli ikan kat tanjung karang...kebetulan depa pi hari ni...apa lagi...join sekaki lah...

Kami keluar rumah...pukul 10.30 pagi...masuk guthrie highway...lepas tu LATAR...set waze...nak pi bagan pasir tanjung karang...

Jgn risau...mmg akan ada signboard bagan pasir...mokcik tak pandai bagi direction...karang tak pasal2...sampai lumut pulak...ngekkk...

Bila sampai...ohhhh...perkampungan nelayan...hmmmm...banyak pulak anjing....
Yayyy...dah sampai!
Kat situ...ada tiga kedai...member boss besar rajin...dia yg pi each kedai...utk compare harga...dan akhirnya kami pi kedai nombor tiga...kat hujung sekali...ikan dah tak banyak...tokey tu cakap...pukul 8 am tadi...ikan baru naik...customer time tu pun ramai...tapi saya okay je...as long as ikan segar kan...
Ohhhh...ada ikan kering jugak
Apa yg saya rembat... hmmmm...
rambang mata wehhhh...

Itu bukan saya! Sorry auntie...snap gambar u...
*
*
*
Timbang...timbang
*
*
*

Siang siap-siap...sonang kojo den!
*
*
*
Ikan kembung
Ikan selar
Ikan sardin
Ikan tongkol
Ikan gelama
Ikan jenahak
Ikan merah
Ikan siakap
Ikan bawal emas
Sotong
Sotong katak (tak pernah masak pun)
Ketam yg baru naik...hidup lagi!
Udang
*
*
*
Hahaha...banyak tu...cukup utk stok sebulan...total damage...hihihi...lebih kurang macam pi beli kat pasar malam jugak...cuma kat sini ikan...betul2 fresh...

Masuk semua hasil rembatan dalam kotak polisterin...apa lagi jom balik lah...misi tercapai...mokcik senyum lebar...




Masa bukak penutup polisterin ni...yg paling excited...si nombor lima lah...pish...pish...dia dok panggil ikan tu...ehhh...anak mak pandai sebut fish lah...***sebenarnya mak dia reka cerita je...si nombor lima tak pandai cakap lagi lah***
Isi ikan tu...seal dalam plastik...asing ikut portion nak masak nanti
Ehhh...tapi bila sampai rumah...mokcik garu kepala....hmmm...nak masak yg mana dulu ya?

Haishhhh....

Update @ 8.00 pm

Saya bakar ikan siakap......sedap...sebab ikan tu manis...tak sempat nak amik gambar pun...si nombor lima mengamuk nak tido...update blog sambil breasfeed anak...muahahaha...

Babai

No comments:

Post a comment