Monday, 20 April 2015

Biskut Sarang Semut

As salam...

Stok kudapan mengunyah depan tv dah abis...biskut dahlia hari tu pun...sekejap je balang dah kosong...si nombor empat panggil biskut tu...biskut pink...

Biskut ni saya buat semalam...lepas saya masak peknga...terus sambung buat biskut ni...tengahari tu saya tak masak...boss besar tapau nasik bungkus lepas dia balik dari servis kereta...petang nya pulak pi rumah SIL...dia buat makan2...birthday anak dia...

Ini resepi biskutnya...
Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan
- 250g butter
- 100g tepung kastard
- 100g tepung jagung
- 250g tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- sedikit sprinkles/chocolate rice

Cara

  1. Ayak ketiga-tiga tepung. Ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula castor hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau hingga semuanya bercampur.
  4. Kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga membentuk doh.
  5. Masukkan doh ke dalam plastik dan simpan dlm peti ais 3-4 jam.
  6. Keluarkan doh dari peti ais dan parut dgn pemarut.
  7. Ambil sedikit adunan doh, masukkan ke dlm acuan kertas dan taburkan sprinkles/chocolate rice ke atasnya.
  8. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan. Bakar pada suhu 150C selama 15 minit.
  9. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
  10. Sedia utk dinikmati.
Ini antara biskut yg paling senang... rasanya pun sedap...hmmmm...nampak gayanya ini antara biskut yg masuk list nak buat utk raya...tahun ni plan nak buat biskut sendiri...maklumlah...
surirumah...hahaha

Okay...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment