Thursday, 16 April 2015

Cinnamon Rolls

As salam...

Selama tak keja ni...berat saya mencanak2 naik...ishhhh...muka makin tembam...badan makin tembun...

Salah satu sebab...kalau teringin nak makan apa2...saya pi dapur dan buat sendiri...hihihi...cinnamon rolls ni...antara yg saya teringin nak makan...



Ini kali pertama saya buat cinnamon rolls...resepinya saya amik kat  SINI...
Macam biasa...saya buat setengah adunan je...maklumlah...anak-anak nampaknya bukan tekak omputih...tapi taktau la...kalau spesies roti ni...si nombor tiga suka...

Oklah...ini resepinya...ini utk setengah adunan ya...


Resepi Cinnamon Rolls

Bahan untuk filling
- 1/2 cawan brown sugar
- 1 1/4 sudu teh cinnamon powder
- 1/4 cawan cold butter

Cara
  1. Satukan semua bahan sehingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan.

Bahan untuk doh
- 2 cawan tepung roti
- 1 1/2 sudu teh instant yeast
- 1/2 cawan susu suam
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 sudu teh garam
- 1 biji telur
- 2 sudu besar mentega dicairkan

Cara
  1. Satukan instant yeast dan susu. Tunggu hingga berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan tepung, gula dan garam. Gaul sebati.
  3. Tambahkan telur,larutan yis dan mentega cair. Uli hingga licin dan kenyal.
  4. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda. (1 jam)
  5. Setelah doh kembang. Tumbuk- tumbukkan untuk membuang anginnya.
  6. Canai setebal 1/2 inci. Taburkan tepung supaya tak melekat.
  7. Kemudian taburkan filling kepermukaan doh. Ratakan ke seluruh bahagian.
  8. Gulung doh. Kemaskan dan potong setebal 1 1/2 inci. 
  9. Susun di dalam loyang yg telah dioles dgn butter.
  10. Rehatkan doh sehingga naik sekali ganda. (30 minit)
  11. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar pada suhu 190C  selama 15 minit.
  12. Setelah masak, keluarkan dari oven.
  13. Sejukkan sebelum diletakkan cream cheese frosting.

Hmmm...dah siap bakar...sekarang kita buat icing kat atasnya pulak...


Untuk cream cheese frosting
- 3 sudu besar butter
- 1/4 cawan cream cheese
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- secubit garam

Cara
  1. Satukan semua bahan. Pukul hingga lembut dan gebu.
  2. Masukkan dalam piping bag.
  3. Sedia utk dipaipkan ke atas cinnamon rolls yg telah siap...

Hmmmm...nampak macam remeh je kan...tak...senang je nak membuatnya...masa doh tgh rehat...kita siapkan cinnamon sugar tu...then bila bun tgh dibakar..kita siapkan pulak frostingnya...selalunya...bila doh tgh direhatkan tu...saya curi masa sikit...pi sidai kain ka...basuh pinggan ka...sapu sampah ke...mana yg sempatlah...

Saya rekemen resepi ni...sedap...tak sangka...anak2 pun suka...lembut dan gebu...campur pulak aroma kayu manis...perghhhhh...

Apa yg ditunggu lagi...jom ke dapur!

Babai


No comments:

Post a comment