Wednesday, 22 April 2015

Kobis Goreng

As salam...

Hari ni...bagi resepi sayur je...senang masak...sedap dimakan...

Ssaya masak sempoi je...sbbnya nak mengemas lah sikit...kuis-kuis habuk...sental toilet...ya ampunnnn...patah pinggang rasanya...sambil tu...break sat utk pi amik anak kat skolah...ehhhh...awat tak panggil part time cleaner jer...
ohhhh...saya berjimat...
cheittt...jimatlah sgt...sakit pinggang wehhhhh...

Hmmmm...update entry pun sementara nak tunggu si nombor lima tidoq...
Inilah resepinya...

Resepi Kobis Goreng

Bahan
- 1/4 biji kobis purple dihiris
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 1/2 genggam ikan bilis
- 1 biji telur
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan sos tiram
- hirisan cili capsicum
- garam secukup rasa
- minyak secukupnya

Cara

  1. Goreng ikan bilis. Ketepikan
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  3. Pecahkan telur. Kacau supaya telur hancur.
  4. Kemudian, masukkan kobis. Goreng hingga kobis agak layu.
  5. Tambahkan sos tiram dan kicap. Kacau sebati.
  6. Taburkan ikan bilis goreng. Kacau.
  7. Perisakan dgn garam jika perlu sebab sos tiram dan ikan bilis dah masin.
  8. Akhir sekali, masukkan cili capsicum. Kacau sekejap.
  9. Tutup api. Sedia untuk dimakan
Senang kan? Selalunya saya masak kobis biasa tu...tapi yg ada dlm peti ais...kobis purple ni...sebab tu saya letak kicap...kalau tak...nanti telur hancur tu jadi kaler biru purple...bukannya apa..takut si anak2...gerun nak makan pulak...

Tapi saya suka kobis purple ni lah...sbb cruncy...

Owhhhh...apa lagi...selamat memasak!

Babai

No comments:

Post a comment