Tuesday 3 March 2015

Tako

Salam...

Panas-panas ni...sedapnya kalau dapat makan tako kan?


Makan yg sejuk...baru bawak keluar dari peti ais...tak sedar...byk bekas dah kosong...abis makan...hahaha...kalau kuih-kuih macam ni...geng makan...mestilah si nombor tiga...semua kuih yg lembut...dia panggil jeli...jeli pun jeli lah....janji abis anak oiii...

Apa yg ditunggu lagi...meh tengok resepinya...kot-kot dapat ilham...nak makan apa petang ni...kalau ikut kuih tako sebenar...dalam acuan kotak daun pandan...tapi kena guna daun pandan yg lebar...hmmmm...saya takde...jadi guna bekas dadih yg kecik tu je...takpelah...apa yg ada pada acuan kan...janji sedap kan!

Resepi Tako

Bahan
Lapisan bawah
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 3 helai daun pandan disimpul
- 4 biji sengkuang cina dicincang kasar
- sedikit pewarna hijau

Cara

  1. Sediakan acuan yg sesuai.
  2. Dalam periuk,masukkan semua bahan kecuali sengkuang cina. Gaul rata dan tidak ada tepung yg bergentel.
  3. Masak diatas api sederhana sehingga jernih dan meletup-meletup. Tutup api dan masukkan sengkuang cina. Kacau sebati.
  4. Masukkan adunan hingga separuh acuan. Buatlah sehingga habis.
Sekarang...kita nak buat lapisan atasnya pulak...

Lapisan atas
- 4 1/2 cawan santan
- 3/4 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh garam

Cara
  1. Campurkan semua bahan. Gaul rata.
  2. Masak atas api sederhana hingga adunan menjadi likat.
  3. Sentiasa kacau adunan supaya tidak bergumpal.
  4. Tutup api. Masukkan lapisan atas ke dalam acuan yg telah diisi dgn lapisan bawah tadi.
  5. Sejukkan sblm dihidang.

Hmmm...macam mana?
Dah ada idea untuk minum petang?

Babai





No comments:

Post a Comment