Friday, 13 March 2015

Kek Sarang Semut

Salam...

Hari ni buat kek dolu-dolu...saya plan...kalau sarangnya menjadi...saya nak buat lagi..utk bawak balik kampung nanti..mak saya nak buat kenduri doa selamat...


Nampaknya sarangnya menjadi!

Jadi lunch hari ni saya masak sempoi je...nasi goreng,ayam rempah dgn tomyam...dan nampak gayanya mcm nak ajak boss besar dinner kat luaq je...hihihi...

Tapi kan...bila pikiaq balik..senang mkn kt rumah je...anak-anak ni...bukannya paham bahasa...depa peduli apa...kat kedai makan pun boleh bersilat...lari 100 meter...menjerit ala-ala dapat sumbat gol...macam-macam lagilah...sebab tu kami akan pi kedai yg org tak ramai...senang sikit nak kepung anak...tengok anak orang...sopan santun je kat tempat makan...anak kami...hahaha...sudu garfu pun boleh jadi mainan..tapi apa pun...syukurlah...anak-anak aktif...satgi depa duduk diam ja...risau pulak..cuma mak pak depa kena tahan sabaq dgn kena tebal muka saja...

Dan hari ni...si nombor lima bangun awal...dan dia tak tidoq siang...tapi yg baguihnya...si nombor empat pulak yg tidoq...itupun lepas dia mengamuk nak drawing block...bawak dia pi kedai...beli satu kat dia...balik umah...sambil tgk tv...dia tertidoq...drawing block dlm dakapan gitu...hahaha...
Dia tidoq...tapi drawing block tak lepas!

Baiklah nak!..mak percaya

Mula2 cadang nak lipat kain ja...tapi saya lipat...si nombor lima tukang sepah balik...ishhhh...kecik besar kecik besar je mak tengok kamu nak!

Hmmm...banyak pulak ceritanya...

Oklah...jom study resepi kek sarang semut ni...

Resepi Kek Sarang Semut

Bahan
Untuk gula hangus
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 2 sudu besar butter

Cara
  1. Masukkan gula dalam periuk. Masak guna api sederhana hingga bertukar warna. Saya goyang-goyangkan periuk dengan penyepit makanan (tongs).
  2. Bila gula larut dan jadi warna perang,tuangkan air panas. Hati-hati sebab akan ada percikan sikit.
  3. Masak hingga gula larut. Tutup api dan tambahkan butter. Kacau hingga butter larut.
  4. Sejukkan sebelum digunakan.
Untuk adunan tepung
- 1 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara
  1. Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Masukkan telur ke dalam blender. Blend hingga sebati. 
  3. Kemudian tambahkan susu dan esen vanilla. Blend hingga semuanya sekata.
  4. Pindahkan campuran tadi ke dalam mangkuk adunan dan ditambahkan tepung. Gaul rata.
  5. Kemudian, masukkan larutan gula hangus ke dalamnya. Kacau lagi. Tapiskan adunan untuk memastikan tiada buntilan tepung.
  6. Perap 3-4 jam. Selepas itu, kacau adunan dan pindahkan ke dalam loyang.
  7. Panaskan oven dan bakar adunan selama 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160C api atas bawah.
  8. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
Hmmmm...dah siap..



Selamat mencuba kek dolu-dolu ni...

Babai

No comments:

Post a comment