Friday, 20 March 2015

Gulai Ikan Sembilang

As salam...

Hari ni...buat gulai ikan sembilang...mak saya bawak ikan ni dari kampung...kalau ikut belah utara...kari...kami panggil gulai...

Hmmmm...sedapnya...saya makan bertambah-tambah...tapi boss besar...cuma makan kuah je...dia tak makan ikan sembilang...

Ohhh...tak buleh cerita banyak nih...ada mission yg kena settle hari ni...hahaha.bunyi mcm ganas kannnn?..Apa tu?

Mission saya hari ni ialah...cuci kipas siling...berdarah mata tgk debu bermaharajalela melekat kat kipas...time kipas pusing...tak nampak...tapi kalau tgh off...tepuk dahi...gerrrram...

Ok...dah panjang intro nak masak gulai ni...jomlah tgk resepinya...




Resepi Gulai Ikan Sembilang

Bahan
- 1 ekor ikan sembilang-cuci bersih dan di kerat empat.
- 5 ulas bawang putih*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 hiris halia*
- 1 peket kecil rempah kari ikan
- 1 mangkuk kecil air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari bancuh dgn air)
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 3 tangkai daun kesum(mak saya kata kalau ada..bubuh je)
- 2 tangkai daun kari
- 5 batang bendi
- 2 biji cili hijau belah dus
- 2 biji tomato belah empat
- 1 biji terung belah empat
- garam secukup rasa

Bahan tumis
- 3 ulas bawang merah dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 2 tangkai daun kari
- 1 sudu teh halba campur
- minyak untuk menumis

Cara

  1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
  2. Satukan bahan tumbuk,rempah kari, serbuk cili dan air asam jawa. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.
  4. Tambahkan pes kari (dari step 2). Goreng hingga pecah minyak. Kena selalu dikacau supaya tak hangit kat bahagian dasar periuk.
  5. Kemudian,masukkan ikan. Masak sekejap(lebih kurang 1 minit) sebelum dimasukkan santan.
  6. Apabila kuah sudah mendidih dan pecah minyak, masukkan daun kesum, bendi,cili hijau, terung dan tomato.Perisakan dgn garam. Jika kuah terlalu pekat,tambah sedikit air.
  7. Tutup api apabila bendi dan terung menjadi lembut.
  8. Sedia untuk dihidangkan.
Mak saya suruh letak daun kesum...kalau masak gulai ikan sembilang ni...hmmm..jadi bau gulai ni harum semerbak...ishhh...kecur ayaq lioq bila dok tulis resepi ni...

Jadi...apa yg ditunggu lagi...

Selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment