Tuesday, 31 March 2015

Sambal Tumis Udang Kecik

As salam...

Hahaha...saya masak jugak udang...walaupun si nombor dua kena pantang mkn udang...

Takpelah nak...kamu tak payahlah makan...tengok je...hahaha...sebenarnya...saya beli udang kecik kulit keras ni untuk buat rencah sayur...tapi tiba2  terbayang pulak sambal tumis...apa lagi...misi diteruskan lah...

Udang kulit keras ni saya buang kulitnya dan tinggalkan kulit ekor je...nampak comel dgn senang nak makan nanti...

Ehhh...panjangnya intro ni...meh tengok resepi sempoi ni...

Resepi Sambal Tumis Udang Kecik

Bahan
- 1/2 kilo udang kecik kulit keras- dibersihkan
- 10 biji cili kering direbus*
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dgn sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- minyak utk menumis

Cara
  1. Kisar halus semua bahan bertanda*.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
  4. Kemudian,masukkan udang dan bawang besar.
  5. Perisakan dgn gula dan garam.
  6. Tutup api apabila udang mengecut dan masak.
  7. Sedia utk dihidangkan.
Bahan yg digunakan pun tak banyak...tapi rasanya sedap...manis udang tu sebenarnya...

Sambal ni takde kuah...sebab saya nak meratah udang...kalau nak ada kuah, bolehlah tambah sikit air...gabungan masam,manis dan masin ni betul2 meletop lah..hancooqqqq diet i !

Babai

No comments:

Post a comment