Monday, 16 March 2015

Lauk GST?

As Salam...

Hahaha...macam mana tajuk? Ngeri tak...berapa je hari lagi...GST ni nak mula...ishhhh...taktau la macam mana kan...

Kenapa saya panggil lauk GST...ini boss besar lah yg sebut bila dia nampak lauk ni kat atas meja tadi...

Sebenaqnya...saya malas nak pi market beli ikan...stok yg ada cuma telur je...hahaha...jadi menu ni yg terlintas kat kepala...nak buat kuah pekat atau cair terpulanglah...kalau anak ramai mcm saya...kuah kena bagi lebih...hahaha...



Lauk ni simple je...tapi sedap...anak2 saya suka...si nombor dua makan bertambah...

Jom tengok resepi ni...

Resepi Parpu Telur
Bahan
- 1/2 cawan parpu (rendam 1 jam/basuh/toskan)
- 3 biji telur
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 3 ulas bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 2 biji kentang belah empat
- 1 biji cili hidup dipatahkan
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan air
- 1 biji tomato belah empat
- 1 biji bawang besar belah empat
- garam secukup rasa

Bahan Menumis
- 1 tangkai daun kari
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 3 ulas bawang merah dihiris
- 1 sudu teh halba campur
- sedikit minyak

Cara
  1. Tumbuk kasar bahan bertanda *. Ketepikan.
  2. Rebus parpu,serbuk jintan manis,serbuk jintan putih hingga parpu empuk dan sedikit pecah.
  3. Kemudian,masukkan serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau rata. Tambahkan air. 
  4. Apabila sudah mendidih,masukkan kentang. 
  5. Pecahkan telur ke dalam kuah. Jangan kacau. Biarkan telur keras dahulu baru di kacau perlahan.
  6. Seterusnya, masukkan santan, tomato,bawang besar dan cili merah. Perisakan dengan garam.
  7. Tutup api apabila kentang sudah empuk.
  8. Sementara itu, dlm kuali yg lain, panaskan minyak dan tumis bahan menumis hingga naik bau. Kemudian curahkan minyak dan bahan tumis tu ke dalam kuah parpu telur. Teknik ni dipanggil tumis darat.
  9. Sedia untuk dihidangkan. 
Lauk parpu telur ni saya partnerkan dengan ikan kering...pasal tu lah boss besar panggil lauk GST...saya kata ni langkah berjimat (padahal malas nak start kereta pi market)...hahaha

Apapun...habislah lauk GST ni...kadang2 makan yg simple tu lah yg naikkan selera kan?

Selamat mencuba...

Babai

No comments:

Post a comment