Tuesday, 10 March 2015

Nasi Minyak

Salam...

Masak ayam serai beryogurt tadi saya partnerkan dengan nasi minyak...hmmm...resepi mudah je...

Kadang-kadang bila dah taktau nak masak apa...saya masak lah nasi ayam...nasi lemak...nasi minyak ka...haaa...tak payah dah nak pikir nak masak lauk apa pulak lepas tu...anak-anak...makan ye...jgn komplen....



Jadi...inilah resepi nasi minyak

Resepi Nasi Minyak

Bahan
- 4 cawan beras
- 4 1/2 cawan air**( ikut jenis beras)
- 1/2 cawan susu cair
- 1 kiub pati ayam adabi
- 1 sudu besar sos tomato
- 1/2 cawan kismis
- garam secukup rasa
- 1 helai daun salam ( tak letak pun takpe)
- 2 helai daun pandan di simpul

Bahan tumis
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1/2 inci halia diketuk
- kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang,bunga cengkih
- 1 senduk kecil marjerin
- 1/2 senduk kecil minyak masak

Cara
  1. Panaskan minyak dan marjerin di dalam periuk. Apabila marjerin sudah cair,tumiskan bahan tumis, daun salam dan daun pandan. Goreng hingga wangi.
  2. Masukkan beras,goreng sekejap.
  3. Kemudian tambahkan air,susu cair,kiub pati ayam,sos tomato dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan sekali mendidih sebelum dipindahkan ke dlm rice cooker. Masak seperti biasa.
  4. Apabila nasi kering,masukkan kismis dan di kacau perlahan. Guna chopstick supaya nasi tak patah/hancur.
  5. Sedia untuk dihidangkan apabila nasi masak sempurna.

Sukatan air untuk beras tu bergantung pada jenis beras lah ya...jadi masa nak masak tu..kena pandai adjust volume air tu....karang terlebih air.. jadi bubur nasi minyak pulak...hahaha...kalau dulu...masa mula-mula belajar tanak nasik...saya sukat air ikut ruas jari...letak jari telunjuk kat permukaan beras...dan level air separas dua ruas jari tu...atau pun...boleh jugak guna nisbah 1 cawan beras : 1 1/4 cawan air...tapi itu pun bergantung pada jenis beras...jadi terpulang lah ya...

Nasi minyak ni boleh partner dgn macam-macam lauk...salah satunya ayam serai beryogurt ni lah...resepi buleh rujuk kat SINI atau pun resepi ayam masak merah kat SINI

Selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment