Saturday, 14 March 2015

Homemade Char Kuey Teow Paste

As Salam

Hmmm..apa lah pencapaian mak anak lima setakat ni?...ohhhh...makin gemuk...dan dah pandai berjimat jugak...hahaha..iyalah...la ni kan cuma dok harap pocket money dari boss besar je...nak beli apa pun...pikiaq byk kali...takpalah...kita manusia mmg tak pernah puas kan...dulu time kerja...rasa mcm nak cuti je...bila cuti...timbul cerita lain pulak...hahaha...itulah saya...tapi saya ok...sbb saya buleh perabih masa dgn kiddos...saya rasa tang tu yg paling mahal...sbb sat ja depa besaq...

Intro mmg takdak kaitan dgn apa saya nak masak ni...hahaha...oklah...la ni...kalau saya masak udang...kepala dgn kulit udang tu...saya rebus buat stok udang...dan lepas tu saya buat pes char kuey teow...

Lihatlah donia....inilah hasilnya!
Kotak kecik - stok udang
Kotak besaq- hasil akhir
Ok...mai tengok resepinya...

Resepi Pes Char Kuey Teow

Bahan
- 2 mangkuk kepala+kulit udang
- 10 ekor isi udang
- 3 cawan air
- 5 ulas bawang putih diketuk
- 12 sudu makan sos tiram
- 6 sudu makan kicap pekat manis
- 6 sudu makan kicap lemak masin
- 3 sudu makan sos ikan (tak letak pun takpa)
- 2 kiub pati ikan bilis
- 2 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam(tambah lagi jika perlu tapi...sos tiram/kicap lemak masin/sos ikan pun dah masin)

Cara

  1. Masukkan kepala,kulit dan isi udang ke dlm periuk. Tambahkan air. Rebus hingga mendidih.
  2. Kemudian kisar semuanya dan tapis. Ambil air tapisan. Hampas tu bolehlah dibuang ya!
  3. Masukkan air tapisan dan juga bawang putih ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
  4. Seterusnya,masukkan semua bahan lain kecuali garam. Gaul sebati.
  5. Apabila nampak sedikit pekat, tambahkan garam dan kacau rata.
  6. Tutup api. Biarkan sejuk sebelum disimpan dlm bekas bertutup dan diletakkan di dalam peti sejuk. 

Dah siap...saya simpan dulu...nanti bila dah pi beli kuey teow,tauge dgn kucai...bolehlah goreng char kuey teow utk kiddos.

Babai

No comments:

Post a comment