Thursday 22 January 2015

Sup Cendawan Tiram Telur Puyuh

Salam ..

Hmmmm...ganas tak tajuk resepi...ini antara menu yg paling sempoi...si nombor dua suka makan lauk yg berkuah...jadi hari-hari memang kena masak menu yang ada kuah...

Biasalah...sambil dok berperang dgn si nombor empat dgn si nombor lima...mak depa kena ligat kat dapur...kena siapkan lunch utk si nombor satu , dua dan tiga




Mai tengok resepinya...senang dan ringkas...

Resepi Sup Cendawan Tiram Telur Puyuh

Bahan

- 20 biji telur puyuh direbus dan dikupas kulitnya
- 2 paket cendawan tiram
- 1/2 batang carrot dihiris
- 1 biji cili merah dihiris
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 1/2 kiub pati ayam
- secubit lada sulah
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- sedikit minyak masak untuk menumis

Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau
  2. Tambahkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam, carrot, lada sulah dan cili. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan cendawan tiram dan garam jika perlu.(sbb pati ayam dah masin)
  4. Tutup api bila carrot empuk dan cendawan lembut.
  5. Sedia untuk dihidangkan.


Senangkan...apa lagi...cubalah...

Babai

No comments:

Post a Comment