Sunday 18 January 2015

Cucur Sayur dgn Ikan Bilis

Salam...

Hmmmm...rasanya mesti kebanyakan mak-mak pun ada problem macam saya...Apakah problemnya?


Anak-anak saya tak suka makan sayur...nampak sayur mcm nampak hantu...terjerit-jerit depa ni...taktau lah salah sapa...masa kecik- kecik dulu...depa okay je makan porridge yg ada sayur...tapi bila dah besar ni...memilih pulak...


So salah satu cara...nak bagi depa makan sayur...saya buat cucur ni...(walaupun sayurnya cuma carrot dengan kentang je)...hahahaha...secara otomatik depa akan makan sayur...heran jugak...kalau masak sayur tak makan...dalam cucur...ok pulak...takpalah...janji makan...


Apa lagi...mai tengok resepinya...







Resepi Cucur Sayur & Ikan Bilis



Kehkehkeh....nak label jugak!
Bahan

- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan air (lebih kurang)
- 1/2 batang carrot dihiris
- 1 biji kentang dihiris
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1 biji telur
- 1/2 cawan ikan bilis ditumbuk kasar
- 1 sudu teh baking powder
- sedikit daun bawang
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit utk bagi kaler
- minyak utk menggoreng

*** kalau ada kucai...boleh dimasukkan juga..
Cara
  1. Masukkan tepung gandum,tepung jagung,baking powder ke dlm mangkuk besar. Gaul rata.
  2. Tambahkan sayur-sayuran yg telah dihiris, ikan bilis dan juga pecahkan telur ke dalam adunan.
  3. Tambahkan air sedikit demi sedikit hingga adunan bercampur sebati. Masukkan garam secukup rasa (ikan bilis dah masin) dan juga serbuk kunyit. Gaul rata.
  4. Panaskan minyak,dengan menggunakan sudu, ambillah sedikit adunan dan dimasukkan ke dlm minyak menggoreng. Terpulang pada citarasa masing-masing...nak tebal atau pun nipis.
  5. Terbalik kan cucur itu sekali sekala supaya masak sekata. Buat sehingga adunan habis.
  6. Sedia untuk dihidangkan dengan sos cili thai.


Hmmmm...sedapnya...rangup diluar, lembut di dalam.

Selamat mencuba!

Babai





No comments:

Post a Comment