Saturday 10 January 2015

Kari Udang dengan Kentang

Salam...

Masak apa hari ni? Saya masak simple je...hmmmm...kalau udang...kalau tak masak sambal tumis...saya suka buat kari...anak-anak saya suka makan...ikut selera anaklah...mak nya makan sikit je...

Mak anak lima diet ka?

Ohhhh...boss besar sudah tegur...ada sedikit gumuk...hmmmm...baru cuti sebulan...belum setahun ni...hehehe...takut mengembang bagai juara je...so kena diet lah nampaknya...

Kalau tak masak...kesian pulak kat anak-anak...jadi mak masak kari saja lah hari ni...



Apa lagi...jom tengok resepinya...

Resepi Kari Udang dgn Kentang

Bahan

- 1/2 kilo udang sederhana besar (bersihkan, buang kepala dan urat tengah)
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 1 sudu teh cili kisar
- 1 paket rempah kari udang ADABI dibancuh dengan sedikit air
- 1 keping asam keping
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 3 biji kentang dipotong wedges
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis

Bahan Menumis

- 3 ulas bawang merah dihiris
- 1 ulas bawang putih dihiris
- 1/2 inci halia dihiris
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- sedikit daun kari

Cara
  1. Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat.
  2. Panaskan minyak.
  3. Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau.
  4. Tambahkan bahan tumbuk,cili kisar dan pes rempah kari tadi. Kacau hingga pecah minyak.
  5. Masukkan santan cair,asam keping dan kentang. Kacau hingga mesra.
  6. Bila kentang hampir empuk, masukkan udang dan santan pekat. Perisakan dengan garam. Tambah air jika perlu
  7. Tutup api bila udang masak. Jangan masak udang terlalu lama...nanti keras dan tawar. Masak sekejap je sbb kita nak udang yg juicy...
  8. Sedia untuk dihidangkan.


Hidangkan kari udang ni dengan ikan gelama jeruk dan sambal belacan...
perghhh...terangkat...makan nasik bertambah -  tambah...

Ehhhh...mak anak lima bukan tgh diet ka?

Lupa...

Babai


No comments:

Post a Comment