Sunday 15 November 2015

Sardin Gulung

As salam...

Kalau balik kelate,saya selalu beli sardin gulung ni...hmmm...saya suka sbb rangup...dan kadang2 saya beli yg frozen utk bawak balik ke shah alam...

Jadi hari ni saya cuba buat sendiri...resepinya saya google je...ada banyak versi...



Okay...apa lagi, inilah resepinya...
Resepi Sardin Gulung
Bahan
Untuk inti sardin
- 1 tin besar sardin
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- 1 biji cili merah dicincang
- 1 labu bawang besar didadu
- 1 sudu makan jus limau nipis
- sedikit minyak utk menumis
- garam dan gula secukup rasa

Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawabg putih hingga wangi.
  2. Masukkan sardin dan sosnya.
  3. Tambahkan jus limau nipis. Kacau sebati.
  4. Hancurkan isi sardin, masukkan cili hiris dan bawang. Kacau.
  5. Perisakan dgn gula dan garam.
  6. Masak hingga kering.
  7. Angkat dan sejukkan.
    Inti sardin
Untuk doh kulit
- 500g tepung gandum
- 150g marjerin
- 1 biji telur
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
- 110 ml air sejuk 

Cara
  1. Satukan tepung gandum,gula,garam dan marjerin. Gaul sehingga jadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan telur. Gaul sebati.
  3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut dan licin. Jika keras, tambahkan sedikit lagi air.
  4. Bahagikan doh kepada bebola doh kecil seberat 25g setiap satu.
  5. Ambil satu doh kecil. Canai nipis.
  6. Kelar bahagian atas secara memanjang.
  7. Letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yg tidak dikelar.
  8. Gulung dan tarik bahagian sisi doh.
  9. Buat sehingga habis.
  10. Panaskan minyak. Goreng sehingga kuning keemasan atau sehingga masak.
  11. Angkat dan toskan.
  12. Sedia utk dinikmati.
Cantik kejadian sardin gulung ni cuma tebal sikit. Sepatutnya saya canai nipis lagi sebab bila gulung tu dia jadi beberapa lapisan kan...jadi kulitnya tebal pulak...

Masa goreng pulak guna api sederhana je, takut kulit tu tak masak betul2...nanti dok ada rasa tepung lagi...

Sardin gulung versi ni tak serupa mcm yg biasa beli di kelate tu, kulit sardin gulung ni rapuh dan gebu...saya pikir next time saya akan tukar intinya pada inti epal...baru sesuai...ala2 apple pie gitu...tapi kena bakar lah nampaknya...

Okaylah...tak salah utk mencuba tapi ingat ya, canai nipis utk hasil kejadian yg lebih yummehhhh..

Babai

1 comment:

  1. wahhhh.... sedapnya. thanks for sharing your recepi.

    ReplyDelete