Wednesday, 25 November 2015

Asam Pedas Ayam

As salam...

Owhhhh...dah abih idea nak masak apa utk lunch hari ni...kalau ikut saya, ikan goreng pun dah cukup...tuang kicap...nasik panas...dah sodapppp... tapi iyalah anak2 depa bukan mau makan macam tu, sekurang-kurangnya mesti ada lauk yg berkuah...adoiii...nak masak apa ni?

Pikiaq punya pikiaq..jom try buat asam pedas ayam...ada kuah kan...lepas tu goreng ayam utk anak2 dan utk saya...goreng tempe je...hmmmm...bila dah idea ni baru semangat nak masak...



Ini resepi asam pedasnya...
Resepi Asam Pedas Ayam
Bahan
- 1/2 ekor ayam dipotong kecil
- 4 ulas bawang putih*
- 1/2 labu bawang besar*
- 1/2 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1/2 sudu teh belacan*
- 15 biji cili kering, rebus dan toskan
- 2 batang serai diketuk
- sedikit jintan manis dan jintan putih ditumbuk kasar
- 1 mangkuk air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari bancuh dgn air)
- 1 keping asam keping
- 6 biji tomato ceri
- 1 kuntum bunga kantan
- 1 genggam daun kesum
- gula dan garam secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis
- air secukupnya

Cara
  1. Kisar semua bahan bertanda* hingga halus. Ketepikan.
  2. Kisar cili kering hingga halus, ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis serai, jintan manis dan jintan putih hingga wangi.
  4. Masukkan campuran bawang yg dikisar tadi.
  5. Masak hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga cili garing dan pecah minyak.
  6. Masukkan ayam. Kacau sebati. Tunggu sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan air asam jawa dan asam keping. Tambahkan air ikut citarasa.
  7. Tambahkan daun kesum dan bunga kantan. Perisakan dgn gula dan garam. Pastikan rasa masam, masin dan manis seimbang ikut citarasa masing-masing.
  8. Renehkan asam pedas sehingga ayam empuk.
  9. Akhir sekali, masukkan tomato ceri. Biarkan sekejap.
  10. Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Macam mana rasanya.... sedap... masam...manis...masin dan aroma wangi daun kesum dan bunga kantan mmg menggoda betul...

Saya kurangkan kuantiti minyak masa menumis tu sbb kalau minyak banyak bergenang, Boss Besar mesti komplen...jadi kali ni, saya yg menurut perintah lah...cuma bila minyak tak banyak ni, gambar tak nampak cantiklah kaler kuahnya...tapi apa yg ada pada rupa kan...

Dan rasanya mesti lagi meletop kalau asam pedas ayam ni digabungkan dgn telur masin,sambal belacan dan ulam...mesti makan bertambah2...

Okaylah...jadi kalau dah kering idea nak masak apa...cubalah menu asam pedas ni...pasti tak menyesal!

Babai

No comments:

Post a comment