Monday 16 November 2015

Nasi Lemak Lagi!

As salam...

Hari ni anak2 pakat takmau pi sekolah...biasalah alasan depa dah nak cuti...tak belajar pun...amboiii mentang2 mak hangpa ada kat rumah...sukahati ja nak cuti...

Lagipun depa excited sbb ayah depa balik hari ni...macam bertahun tak jumpak padahal baru outstation tiga hari je...budak2 ni mmg rapat dgn ayahnya...sbb Boss Besar rajin melayan, time tidoq pun depa berkerumun tidoq dgn ayahnya...kiri kanan,hujung kaki la...dekat kepala la...penuh katil...hahaha...bila tau ayahnya nak oustation, masing2 dok susah hati mlm satgi nak tidoq dgn sapa...

Okaylah pasal ayah depa nak balik hari ni dan mestilah kena kemas rumah kan awal2 lagi saya dah masak...konsepnya makan pagi sampai ke petang dan menu paling senang...nasik lemak...hahaha


Takdak timun, salad pun jadi lah...

Meh tengok resepinya...
Resepi Nasi Lemak & The Gang
Untuk nasi
- 4 cawan beras dibasuh bersih dan ditoskan
- 5 1/2 cawan santan
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 helai daun pandan disimpul
- 1 sudu besar marjerin
- sedikit gula batu
- garam secukup rasa (saya guna 1 sudu besar)

Cara
  1. Satukan semua bahan dalam rice cooker. Masak seperti biasa.
Untuk sambal ikan bilis
- 1 cawan ikan bilis
- 15 biji cili kering direbus dan ditoskan
- 3 ulas bawang putih*
- 7 biji bawang merah*
- 1/2 inci belacan*
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
- air jika perlu.

Cara
  1. Kisar cili kering hingga halus. Ketepikan.
  2. Kisar bawang merah,bawang putih dan belacan. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan.
  4. Tinggalkan sedikit minyak menggoreng. Tumis bawang yg telah dikisar hingga garing. Masukkan cili kisar. Masak hingga pecah minyak. Tambahkan air asam jawa. Kacau sebati. Apabila mula mendidih, masukkan ikan bilis. 
  5. Perisakan dgn garam dan gula.
  6. Masak sehingga ikan bilis mesra dgn kuahnya. Jika pekat, boleh ditambahkan sedikit air.
  7. Tutup api.
Untuk puyuh goreng
- 4 ekor burung puyuh belah dua
- sedikit garam dan serbuk kunyit
- tepung goreng bestari secukupnya
- minyak utk menggoreng

Cara
  1. Burung puyuh dibasuh bersih.
  2. Lumurkan dgn garam dan kunyit.
  3. Kemudian masukkan sedikit tepung goreng. Gaul sebati.
  4. Panaskan minyak, goreng puyuh hingga masak. Angkat dan toskan.
Bahan sampingan
- telur rebus, timun,kacang goreng,ikan bilis goreng...(saya cuma ada telur rebus je)



Hmmmm...dah siap...makan lah sampai puas...ada yg saya bungkus dlm daun pisang...nak bagi feel nasik lemak beli kat kedai...

Untuk sambal tu, pandai2 lah adjust ikut citarasa, kalau nak manis lebihkan gula, nak pedas tambah lagi cili keringnya, mcm saya, suka sambal yg ada rasa masam2 sikit jadi saya lebihkan air asam jawa...dan nasik yg letak marjerin lebih lembut dan sedap...

Hmmm...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a Comment