Monday 9 November 2015

Roti Paung

As salam...


Masa kecik2, ini antara roti yg mak saya selalu buat. Roti yg tak bubuh bread improver ataupun bread softener...

Kami panggil roti manis...dan kalau kat belah pantai timur dipanggil roti paung kot...kalau tak silap saya lah...

Roti ni sedap dimakan saja dan lagi meletop kalau cicah dgn kari ayam...


Ini resepinya
Resepi Roti Paung
Bahan
- 500g tepung roti
- 11g instant yeast
- 100g gula castor
- 50g susu tepung
- 250ml air suam
- 100g marjerin
- sedikit pewarna kuning

Cara


  1. Satukan gula,air suam,yeast dan pewarna kuning. Biarkan hingga berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan marjerin, susu tepung dan tepung. Gaul rata.
  3. Masukkan larutan yis. Uli hingga membentuk doh. Jika lembik, tambahkan sedikit tepung.
  4. Kemudian, rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
  5. Setelah doh naik, uli sekejap utk membuang angin. Bahagikan doh kepada 16 biji doh kecil. Bulat-bulatkan.
  6. Susun doh didalam loyang yg telah digliss dengan butter.
  7. Rehatkan sekali lagi sehingga doh naik sekali ganda.
  8. Kemudian, masukkan loyang ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
  9. Bakar pada suhu 170C selama 35-45 minit atau sehingga permukaan atas roti bertukar kepada kuning kecoklatan.
  10. Keluarkan dari oven dan sapukan butter diatas permukaan roti ketika roti masih lagi panas.
  11. Sedia utk dinikmati.
Dah siap pun roti paung ni...sedap dimakan masa roti ni panas2...tapi nampaknya anak saya lebih suka roti yg berinti...depa tak beria2 nak makan roti ni...taktau lah kot depa kenyang ka jadi tak pandanglah roti ni...

Apapun hasil kejadian roti ni gebu dan lembut...sedap dimakan dan saya pikir org tua2 suka lah roti yg macam ni dicicah dgn kopi pekat....hahaha...

Okaylah...selamat meroti ya!

Babai



No comments:

Post a Comment