Tuesday, 8 September 2015

Gulai Ketam Tumis Darat

As salam...

Dah lama tak makan ketam...masa pi pasar hari tu...ada beli ketam...beli lima ekor kecik2 je...

Masa beli tu...dalam kepala dah set nak masak salted egg crabs...tapi tak jadi...sbb bila pikiaq...takdak kuah pulak...ahli nak makan ramai...baik masak yg berkuah...nampak lah seperiuk kan...

Bila nak masak...cari rempah kari ketam takdak pulak...aishhh...rasa hari tu mcm ada beli...hmmm...takpa...kita guna rempah yg ada...ala2 bereksperimen gitu...

Saya telepon mak kat kampung tanya resepi...sbb bila google ada mcm2 versi...owhhhh...saya nak masak versi mak saya...biasalah masakan mak kita lah yg paling sedapppp dlm dunia...hikkkksss...harapnya...anak2 saya nanti pun rasa mcm tu...hahaha...



Jadi mai tengok resepinya...
Resepi Gulai Ketam Tumis Darat
Bahan
- 5 ekor ketam
- 3 ulas bawang putih*
- 1 labu bawang besar*
- 1 inci halia*
- 1 keping asam keping
- 1 peket rempah kari ikan
- 1/2 peket rempah kari daging
- 1 kotak kecil santan kotak
- 1 sudu teh gula nise
- air secukupnya
- garam secukup rasa

Bahan tumis



- 3 ulas bawang putih dihiris
- 5 ulas bawang merah dihiris
- 4 pelepah daun kari
- 1/2 inci halia dihiris
- 1 sudu teh halba campur
- 1/4 cawan minyak masak

Cara

  1. Ketam dibasuh bersih dan dikerat dua.Masukkan ke dalam periuk. 
  2. Kisar semua bahan bertanda * hingga halus. Tuangkan ke dalam periuk berisi ketam.
  3. Tambahkan rempah kari, asam keping dan air secukupnya. Kacau rata.
  4. Masak hingga mendidih dan hilang rasa rempah.
  5. Masukkan santan, gula nise dan garam. Tambahkan air jika kuah terlalu pekat.
  6. Perlahankan api, tutup periuk.
  7. Sementara menunggu kuah mendidih, panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga garing dan naik bau.
  8. Apabila kuah gulai sudah mendidih, tutup api dan tuang bahan tumisan dan minyak tumisan ke dalam kuah gulai. Tutup periuk. Biarkan lebih kurang 15 minit sebelum dihidangkan supaya kuahnya menjadi mesra.
  9. Sedia utk dihidangkan.
sudah mesra!
Wahhhh...terasa tak sabar nak makan...kalau mak saya...dia bubuh nenas dlm kuah gulai ni...saya tak bubuh sbb takdak nenas kat rumah...tapi takdak nenas pun sedap...

Bila kita tumis darat ni...aroma tu lagi semerbak...ratah pun best jugak...

Boss besar request nak makan ikan tamban kering goreng dgn bawang.. okaylah...satgi saya pi goreng...dia MC hari ni...demam...kesian dari hari tu demamnya on off je...nampak muka pun tak bermaya...jadi apa yg dia nak makan...kita masakkan aje...harapnya berselera...

Okaylah...nak pi goreng ikan kering...orang demam nak makan nasik...hikkkssss...

Babai

No comments:

Post a comment