Wednesday, 30 September 2015

Bubur Cha Cha

As salam...

Menu petang ni saya buat bubur cha cha...dah lama beli cha cha tu...bila check dapur...ada santan kotak kecik...hmmm cukup utk buat bubur...

Mula-mula macam nak buat talam cha cha...tapi sebab si nombor lima tak sihat...demam sikit...saya cancel nak buat kuih talam...tambah lagi saka malas pun ada...jadi buat resepi yg mudah aje...



Okay...ini resepinya
Resepi Bubur Cha Cha
Bahan
- 200 g cha cha brand nureys
- 1 kotak kecil santan
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan disimpul
- air secukupnya utk rebus cha cha

Cara
  1. Rebus cha cha sehingga lembut. Angkat,bilas dgn air dan ditoskan.
  2. Masukkan cha cha yg telah direbus ke dalam periuk. Tambah 1 cawan air, gula dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
  3. Kemudian, masukkan santan dan garam. Jika pekat tambahkan lagi air kerana apabila bubur ni sejuk, ia akan menjadi lebih likat.
  4. Kacau sebati. Apabila kuah mula mendidih. Tutup api.
  5. Sedia utk dinikmati.
Nampaknya yg suka makan bubur ni si nombor lima je...si nombor empat hirup kuahnya aje...owhhhh...sapa nak makan nih?

Jadi...balance bubur ni saya akan bekukan jadi aiskrim je...harapnya depa akan makan lah...huhuhu...

Hmmm...macam manalah nak bagi bebudak ni mencintai bubur...sbb saya takdak geng lah...rasanya lepas ni kalau nak teringin nak makan bubur...saya pi beli yg dah siap je lah...(tolong baca dgn nada kecewa)...hahaha...

Apa pun..bubur cha cha ni sedap...lemak manis gitu dgn kenyal2 tepung cha cha tu...

Apa lagi...selamat mencha - cha!

Babai

1 comment:

  1. sedapnya..nk cuba resepi inilah.terima kasih, jemput singgah blog saya juga :
    http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    ReplyDelete