Sunday 31 May 2015

Bayam Tumis Air

As salam...

Ehhhh...resepi sayur je? Okaylah ni...buat rujukan depa yang baru nak belajar masak...hmmm...entry ni ditujukan khas buat si nombor satu lah...walaupun dia lelaki...dia kena tau masak!

Semalam pi makan kenduri kat seremban...sedara belah boss besar...kami pi lambat...untungnya sebab dpt lauk masa nak balik tu...alhamdulillah rezeki...

Jadi hari ni...panaskan lauk kenduri, goreng ikan dan buat sayur....cukup lah tu kan...

Ini resepi ringkas sayur ni...

Resepi Bayam Tumis Air
Bahan
- 1 ikat bayam dibersihkan
- 5 biji fishball dihiris
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 1/4 labu bawang besar dihiris
- 1 biji cili merah dihiris
- 1 hiris halia
- 2 cawan air
- 1 sudu teh sos tiram
- garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak masak

Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih,bawang besar dan halia hingga naik bau.
  2. Tambahkan air dan fishball. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan sos tiram dan cili merah. Kacau. Kemudian masukkan sayur bayam.
  4. Tambahkan garam secukup rasa.
  5. Kacau sekejap. Tutup api. 
Senangkan...si nombor satu suka sayur bayam ni...yg lain2 tu fobia sayur...taktau macam mana nak pujuk malan sayur...tengok sayur macam nampak hantu...aishhhh...

Sayur ni berkuah sebab si nombor dua memang kena makan nasi dgn kuah...nampaknya depa tak pandang dah lauk kenduri tu...dah puas makan kot...depa taktau...stok lauk kenduri banyak lagi dpm freezer...muahahaha...

Okaylah...

Babai

No comments:

Post a Comment