Friday 22 May 2015

Sambal Udang dgn Terung

As salam...

Hari ni masak yg senang je...saya masak sambal udang, goreng ikan dgn sayur lemak labu...

Satgi...petang sikit...nak keluar sat...pi cari baju melayu sekolah agama si nombor dua...sebab esok...depa tiga beradik nak pi trip ke melaka...yg sekolah agama punya...depa nak pi...bagi aje lah...nak tunggu boss besar...busy aje...hahaha...seluar baju melayu si nombor dua dah singkat...pasal tu lah nak cari yg baru...

Takmau cerita panjang...ini resepinya...

Resepi Sambal Udang dgn Terung
Bahan
- 1/2 kilo udang dibersihkan
- 20 biji cili kering direbus*
- 10 biji bawang merah*
- 5 ulas bawang putih*
- 1/2 inci belacan*
- 1/2 cawan air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dgn air)
- 4 biji terung dihiris
- sedikit serbuk kunyit
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak masak

Cara
  1. Kisar semua bahan bertanda* hingga halus. Ketepikan.
  2. Garam kunyitkan terung dan udang.
  3. Panaskan lima sudu makan minyak. Goreng terung hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  4. Goreng udang sehingga bertukar warna. Angkat dan ketepikan.
  5. Guna minyak yg sama, tumis bahan kisar hingga garing.
  6. Masukkan air asam jawa. Kacau sebati. Jika nampak kering, tambahkan sedikit air.
  7. Kemudian masukkan udang. Perisakan dgn garam dan gula. Kacau rata.
  8. Akhir sekali, masukkan terung. Gaul sehingga terung bersalut dgn sambal.
  9. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Sambal udang ni favourite adik saya...kalau dia balik kampung...dia akan suruh mak masak sambal udang dgn terung ni...hmmmm...hebat betul mak kat kampung...dia ingat makanan favourite anak-anak yg sepuluh org ni...ehhhh...mak saya suka makan apa ya? *garu kepala*...antara yg saya tau...mak saya suka telur ikan...kuih putu buluh...kerabu...gulai ikan...owhhh...nampaknya kena call mak ni...tanya mak suka makan apa...muahahaha...

Nak pi call mak lah...hmmmm...apa lagi...selamat mencuba

Babai


No comments:

Post a Comment