Saturday 16 May 2015

Apam Johol

As salam...

Pisang ada...hmmm...jom try buat apam johol...tapi apam johol kena balut dgn daun rambai...hahaha..mana nak cari daun rambai kat sini kan...

Kenapa tak buat lepat pisang je?...owhhhh...sebab bila tgk apam johol ni...macam special sikit...sebab balut dgn daun rambai kan...tapi saya guna daun pisang je...apa lagi...jom keletung-keletang di dapur lah...cuba resepi baru...bagi saya lah...org lain dah biasa kot dgn apam ni...



Jom...tengok resepinya...

Resepi Apam Johol
Bahan
- 1 cawan pisang yg telah dilecek
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh cream of tartar
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- daun pisang yg telah dilayur

Cara
  1. Ayak tepung gandum,cream of tartar dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Satukan pisang,gula,garam,mentega dan minyak masak. Blend hingga sebati.
  3. Pindahkan adunan yg telah di blend ke dalam mangkuk adunan.
  4. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
  5. Panaskan kukusan.
  6. Sementara kukusan dipanaskan, ambil satu sudu makan adunan dan diletakkan di atas daun pisang. Bungkus adunan itu seperti bungkusan nasi lemak.
  7. Buat sehingga habis dan dikukus selama 10-12 minit.
  8. Sedia utk dihidangkan.
Bila kukus...apam ni kembang dan keluar ikut celah daun pisang tu...nampak rare...apam ni gebu...mcm apam pisang jugak...sedap sbb ada aroma daun pisang ni...

Si nombor empat makan paling banyak...dia panggil kuih ni...kek...ikut awak lah nak...janji makan sampai abis...

Okaylah...nak keluar sat...boss besar ajak pi survey tv cabinet...aishhhhh...

Babai

1 comment:

  1. Assalamualaikum Kak, saya pelajar uitm ingin membuat kajian mengenai kuih tradisional, dan saya tertarik untuk membuat kajian tentang kuih apam Johol. Kalau boleh saya ingin menemu bual Akak untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut mengenai Apam Johol.

    ReplyDelete