Monday, 11 May 2015

Churros

As salam...

Saya dalam misi perabih whipping cream...kotak besar tu...mula-mula nak buat mini pavlova..tapi stok buah nak buat topping takdak pulak...malas la nak pi beli..maklumlah...nak angkut dua org panglima ni...

Hmmmm...saya nak cuba buat chocolate ganache lah...tapi makan dengan apa pulak nanti...aishhhh...teruknya konflik diri...**tepuk dahi**

Akhirnya...toinggggg....buat churros lah...boleh cicah dgn chocolate ganache tu...hahaha...terasa bijaksana pulak...**kenyit mata**

Resepi ringkas je...dan teknik dia mcm cream puff...cuma churros ni digoreng...

Churros saya kontot je...sambil dok menggoreng...si nombor lima dok tarik baju...taktau dia nak apa...tak sempat mak hang nak buat churros panjang-panjang...takpe lahkan...masuk perut jugak...hiiiii...ayat penyedap hati...

Wokeyyyy...cerita panjang pun tak guna kan...ini resepinya...

Resepi Churros dan Sos Coklat

Bahan untuk Churros
- 1 cawan air
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam
- 1 1/4 cawan tepung
- minyak utk menggoreng

Cara
  1. Satukan air,butter,gula dan garam.
  2. Masak hingga mendidih.
  3. Kemudian, kecilkan api dan masukkan tepung,kacau dgn cepat sehingga tepung sebati.
  4. Tutup api dan sejukkan sebentar sebelum ditambahkan telur. Gaul sehingga rata dan sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping beg dgn star nozzle
  6. Picit piping bag dan potong adunan yg keluar ke dalam minyak yg telah panas.
  7. Goreng sehingga perang keemasan.
  8. Sedia utk dihidangkan.
Bahan sos coklat
- 100g chocolate buttons
- 50ml whipping cream
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar golden syrup

Cara
  1. Panaskan whipping cream hingga mendidih.
  2. Tutup api dan masukkan coklat buttons, butter dan golden syrup.
  3. Kacau sehingga coklat dan butter larut.
  4. Sedia utk digunakan.
Senang je nak buat churros ni...cuma time picit piping bag tu yg renyah sikit...

Si nombor empat suka...dia panggil churros ni...kuih panjang...sos coklat pulak dia panggil sup hitam...ikut awaklah nak...janji bahagia...

Saya type entri ni sambil nak bagi si nombor lima tidoq...budak bertuah ni...kalau saya dok melepak dgn dia...okay je...tapi bila saya nak buat keja umah...mula lah dia meragam***ohhh anak..kita takdak org gaji lah***

Hmmmmm..

Babai

No comments:

Post a comment