Monday, 4 May 2015

Bun Sosej

As salam...

Hari ni...si nombor empat mintak nak makan pizza...dia kata...perut dah bunyi...boleh tak mak order pizza...hmmm...amboiii...anakku...dah dua minggu berturut-turut...kita mentekedarah pizza...jemu weiiii...lagipun hangpa cuma kutip pepperoni kat atas pizza tu je...mak yg tembun ni lah dok perabih crust pizza tu...

Jadi...kita buat bun sosej saja...harap2 menjadi lah...sebab tepung roti takdak...saya guna tepung pau saja...

Alhamdulillah...hasilnya marvelous... kehkehkeh...

Apa lagi...salin resepi ni...

Resepi Bun Sosej

Bahan
- 120ml air suam*
- 1 sudu kecil yis*
- 50g gula halus*
- 300g tepung pau
- 50g marjerin
- 1 sudu kecil shortening
- 1 sudu kecil double action baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 biji telur
- sosej secukupnya- rebus sekejap
- sedikit bijan

Untuk glaze
- 1 biji telur
- 2 sudu besar susu segar
**campurkan susu dan telur, kacau sebati**

Cara
  1. Campurkan semua bahan bertanda *. Ketepikan hingga berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, satukan tepung, garam, marjerin,shortening, double action baking powder dan telur.
  3. Gaul sebati. Tambahkan larutan yis. Uli sehingga licin dan kenyal.
  4. Rehatkan doh sehingga mengembang dua kali ganda.
  5. Setelah doh kembang, tumbuk-tumbukkan doh. Bahagikan doh kepada 16 bahagian.
  6. Uli memanjang dan lilitkan pada sosej.
  7. Buat sehingga habis. 
  8. Rehatkan lagi doh sehingga naik sekali ganda.
  9. Sapukan glaze dan tabur bijan.
  10. Masukkkan ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, bakar pada suhu 180C selama 15- 20 minit atau sehingga masak.
  11. Setelah dikeluarkan dari oven, sapu sedikit butter pada permukaan bun.
  12. Sedia untuk dihidangkan.
sebelum masuk oven
baru masak! Hmmm...
Hmmm...sekejap je...dah abis...tapi itu lah...yg geramnya...depa dok kutip sosejnya je...anak-anak oiiii...kalau macam tu...biaq mak rebus sosej ja...tak payahlah dok berhempas pulas menguli tepung tu...(auta je...mak hangpa uli guna mixer)...ngekkkk...

Hmmm...ok jugak...guna tepung pau ni...lepas ni...saya akan guna resepi yg sama...tapi letak inti yg lain2 pulak...owhhhh...terasa macam nak jual roti pulak...lalala...

Ehhh...tadi tengok kat booking online airasia...murah weiiii...tapi bila proposed kat boss besar...dia kata ikut awak lah...hmmm..nampaknya memang dia takdak niat langsung nak bawak kami pi jenjalan...telan ayaq lioq saja...

Wokey...

Babai

No comments:

Post a comment