Sunday 17 May 2015

Daging Merah

As salam...

Apa cerita misi mencari tv cabinet...hahaha...belum jumpak lagi...tapi kami laki bini dah terbeli benda lain...masa kat kedai...rasa mcm okay...tapi bila sampai kat umah... adoiiii...besaq pulak...hmmmm...kat mana nak letak ni...

Kebetulan, boss besar keluar jumpak kawan..jadinya saya yg dok susun balik kerusi meja kat living hall ni...ada dekat 10 kali saya dok ubah...patah pinggang weiiii...bila boss besar balik....owhhhh...reject...susun balik...dan dptlah susunan yg okay...cuma nampak sempit sikit...nak menyesal pun tak buleh...terbeli kannnn...

Dinner...saya masak satu lauk je...berkerut muka batalion askar bila tgk lauk sejenis je atas meja...anak-anak...bersyukur lah dgn rezeki yg Allah bagi...



Inilah resepinya
Resepi Daging Merah

Bahan
- 1/2 kilo daging
- 10 biji cili kering direbus*
- 1/2 labu bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 hiris halia*
- 1/2 kiub pati ayam
- 2 sudu makan sos cili thai
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan sos tomato
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- 2 helai daun limau purut
- 1 batang serai diketuk
- sedikit pewarna merah
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak utk menumis

Cara
  1. Rebus daging dgn sedikit pewarna merah hingga empuk. Hiris nipis. Simpan air rebusan.
  2. Kisar semua bahan bertanda*. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, masukkan hirisan daging. Goreng sekejap. Angkat.
  4. Dalam kuali yg sama, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan serai dan air rebusan daging. Kacau rata.
  5. Kemudian, masukkan daging, kiub pati ayam, sos cili thai, sos tomato, sos ikan dan sos tiram. Kacau sebati.
  6. Apabila mula mendidih, perisakan dgn garam dan gula.
  7. Tambahkan bawang besar yg telah dihiris dan juga daun limau purut. Kacau sehingga semuanya bergaul rata.
  8. Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Hmmm...senangkan..rasa mcm masak paprik jugak...cuma ini kaler merah... muahahaha...

Kalau nak cepat...atau malas masak ... ini resepi yg patut dicuba...ringkas dan sedap...

Okaylah...selamat memasak!

Babai


No comments:

Post a Comment