Sunday, 14 June 2015

Apple Crumble Muffin

As salam...

Saya buat muffin hari ni...saja nak try apple crumble muffin ni...

Bahan pun senang...buatnya pun senang...rasanya...biasa-biasa je...bak kata anak tekak si nombor satu...rasanya kalau saya bubuh coklat cip dalam adunan...lagi sedap kot...tapi boss besar kata sedap...hmmmm...ikut citarasa masing-masing kot...saya?...okay je...

Wokeyyy...takmau cerita banyak..ini resepinya...

Resepi Apple Crumble Muffin
Bahan
Untuk crumble
- 1/3 cawan gula perang
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1 sudu besar butter sejuk

Cara
  1. Satukan semua bahan. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan.

Untuk muffin
- 1  3/4 cawan tepung naik sendiri
- 1/3 cawan gula castor
- 1 sudu teh baking powder
- 75g butter dicairkan
- 3/4 cawan susu segar
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 biji epal hijau;buang kulit, cincang kasar

Cara
  1. Satukan tepung,baking powder dan gula. Kacau rata. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk adunan yg lain,satukan susu, mentega cair, telur dan esen vanilla. Pukul dgn whisk sehingga sebati.
  3. Tambahkan tepung dan gaul sebati. Kemudian,masukkan epal. Kacau hingga semua bergaul rata.
  4. Isikan adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumble diatasnya. Buat sehingga adunan habis.
  5. Masukkan muffin cup ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
  6. Bakar pada suhu 200C selama 25 minit atau sehingga masak.
  7. Siap.

Satu adunan, kalau guna muffin cup yg kecik tu...dptlah dlm 23 biji... kiranya puas lah makan...takde nak berebut2...hmmm...baguih...

Kalau ada stok epal hijau dlm peti ais...bolehlah try resepi ni...sebab senang dan cepat!

Adik saya order


Babai

No comments:

Post a comment