Thursday, 20 August 2015

Red Velvet Brownies

As salam...

Dah lama saya simpan resepi ni...nampak cantik je...kalau red velvet cake tu rasanya sedap...mesti red velvet brownies pun sedap jugak kan...

Seperti biasa...check bahan dulu kat dapur ni...wokeyyyy...lengkap...apa lagi...mari buat brownies lah...


Jadi inilah resepinya...ringkas je...
Resepi Red Velvet Brownies
Bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 1/3 cawan gula castor
- 55g coklat cip
- 113g butter
- 1 sudu besar pewarna merah
- 2 biji telur
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara
  1. Ayakkan tepung dan baking powder. Ketepikan.
  2. Satukan butter dan coklat cip. Cairkan keduanya dengan menngunakan kaedah double boiler. (Saya masukkan dlm microwave 30 saat dan kemudian kacau sehingga semuanya larut. Biarkan sejuk sebentar.
  3. Pukul telur dan gula castor sehingga gula larut. Masukkan campuran butter dan coklat. Kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan tepung,gaul rata.
  5. Tambahkan esen vanilla, pewarna merah dan cuka. Kacau sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
  7. Masukkan ke dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar pada suhu 170C selama 35- 40 minit atau sehingga masak.
Masa belum letak pewarna merah tu...adunannya warna coklat...sbb ada coklat kan..hmmmm...saya ingat nanti bila bubuh kaler...mesti kaler coklat tu yg menyerlah tapi nampaknya salah la...adunan jadi merah bila dah masukkan pewarna merah tu..dah bila masak pun kaler merah...hmmmm...selamat...

Okaylah...mcm mana rasanya?
Sedap...manis dan ada macam rangup sikit kat bahagian atas tu...kiranya kena lah dgn citarasa saya ni...

Jadi tunggu apa lagi...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment