Friday, 27 February 2015

Pisang Goreng Thai

Salam...

Haaaaa...suka makan pisang tak? La ni tengah glamer pisang goreng cheese coklat...wehhhh...saya pun dah terjebak suka pisang goreng cheese ni...kat area rumah saya...satu polisterin...ada dalam 10 - 12 keping...depa jual...rm7...kalau cheese saja...rm5...
beza ada coklat...rm2...bukannya letak parutan coklat...cuma letak coklat rice je...tak logik pun ada...ke kat tempat lain rega dia mcm tu jugak?

Tapi iyalah...kalu nak makan...saya beli jugak...hahaha...walaupun kekadang rasa macam mahal...i kan takdak gaji...harapkan duit poket yg boss besar bagi je...*tutup muka**

Tapi hari ni...saya takmau buat pisang goreng cheese...saya nak buat pisang goreng thai...resepi ni...bini kawan boss besar yg bagi...dia asal thailand...



Apa yg bezanya dari pisang goreng style kita...ada tambahan bahan lagi...kelapa parut,bijan,gula....hmmmm...nanti tengok kat resepi lah ya.  

Saya goreng pisang untuk supper...gila tak?...makan pisang goreng tgh malam...hahaha...komen boss besar...sedap...yayyyyy...

Jom...tengok resepinya...

Resepi Pisang Goreng Thai

Bahan
- 15 biji pisang abu- buang kulit & belah tiga
- 2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan santan
- 1 cawan kelapa parut
- 1/3 cawan air kapur
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
- 4 sudu besar bijan yang digoreng tanpa minyak.
- minyak untuk menggoreng

Cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali pisang dan minyak.
  2. Gaul sebati.
  3. Panaskan minyak. Celupkan hirisan pisang ke dalam batter tadi. Pastikan semua bahagian pisang bersalut dgn batter. Goreng hingga kekuningan atau sehingga masak.
  4. Buatlah sehingga semua pisang habis di goreng.
  5. Angkat dan ditoskan.
  6. Sedia utk dihidangkan.

Haaa...macam mana...tak mau cuba ka?...selain dari pisang...boleh jugak guna keledek ataupun keladi...

15 biji pisang ni...saya hiris tiga...dptlah 45 keping...sekejap je dah licin...tak dan mak depa nak amik gambaq cantik-cantik letak kat blog...hahaha...

Apa yg ditunggu lagi...jom goreng pisang!

Babai



No comments:

Post a comment