Saturday, 14 February 2015

Ikan Keli Bercili

Salam...

Hari ni...saya ada buat makan-makan famili kat umah...masak laksa...untuk nasik pulak saya masak ikan keli bercili...ikan keli saya sempat amik gambar...tapi laksa takdan...laku jugak laksa saya...saya guna 2 kilo ikan...laksa tiga bungkus...

Masa beli kat pasar...saya tanya jugak amik dari mana ikan keli ni...dia kata dari orang kita...ok lah...risau gak bila pikir pasal isu ikan keli ni kan...

Saya basuh ikan keli dengan cuka...
senang...lepas bilas dah tak licin lagi...

Jom masak ikan keli bercili...



Resepi Keli Bercili

Bahan
- 5 ekor ikan keli di kelar dan digaram kunyit- goreng garing
- 5 biji cili merah*
- 2 biji cili hijau*
- 3 ulas bawang putih*
- 20 biji cili padi*
- 1 sudu teh cuka
- 1/2 kiub pati ikan bilis
- garam dan gula secukupnya
- minyak untuk menumis

Cara

  1. Tumbuk kasar bahan bertanda *. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan tumbuk tadi hingga garing. Tambahkan cuka. Kacau rata
  3. Masukkan kiub ikan bilis,garam dan gula secukupnya. Seimbangkan rasa ikut citarasa masing-masing. Kalau nampak agak kering, tambahkan sedikit air. 
  4. Seterusnya, masukkan ikan yg telah digoreng. Kacau hingga semua ikan bergaul sebati dengan cili.
  5. Tutup api. Sedia untuk dihidangkanm
Resepi ni pedas...saya masak spesel untuk MAT...hahaha...

Babai

No comments:

Post a comment