Wednesday 16 December 2015

Sambal Siakap Daun Kari

As salam...

Selalunya kalau ikan siakap ni...saya akan masak tiga rasa atau sweet sour je...kekadang terpikir jugak utk buat masak steam tapi rasanya anak2 saya tak gemar versi steam ni...depa suka ikan yg digoreng garing...

Jadi akhirnya saya buat masak sambal je...nak bagi bangkit bau nya...saya bubuh daun kari...



Okaylah...meh la tengok resepinya...
Resepi Sambal Siakap Daun Kari
Bahan
- 1 ekor ikan siakap dibersihkan
- 1 genggam cili kering rebus dan toskan*
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 biji tomato*
- 2 batang serai diketuk
- 4 pelepah daun kari
- 1 sudu makan sos ikan
- 1/2 sudu teh cuka
- gula dan garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- minyak masak secukupnya

Cara
  1. Lumurkan garam dan serbuk kunyit pada seluruh bahagian ikan.
  2. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Kisarkan semua bahan bertanda* hingga halus. Ketepikan.
  4. Masukkan satu senduk kecil minyak menggoreng ikan tadi ke dalam kuali.
  5. Tumis serai dan daun kari hingga naik bau.
  6. Masukkan bahan kisar. Goreng hingga pecah minyak.
  7. Tambahkan cuka dan sos ikan. Gaul sekata.
  8. Perisakan dgn garam dan gula.
  9. Masak lagi hingga sambal garing.
  10. Setelah sambal cukup rasa dan telah garing, tuangkan sambal ke atas ikan.
  11. Sedia utk dinikmati. 

Sambal ni memang sedap...mungkin sbb saya mmg suka bau daun kari tu...tambah lagi sambalnya yg garing...cubit sedikit isi ikan...cuitkan pulak sambalnya dan makan dgn nasik...sedapnya...tak payah lauk lain pun takpa...

Anak2 saya pun suka...Alhamdulillah...
si nombor dua pun cakap sambalnya sedap...owhhhh ya...cili kering yg saya guna ni versi tak pedas...jadi kalau nak sambal tu pedas, bulehlah jugak diblend sekali cili padi dlm bahan kisar tu...

Okaylah...itu je lauk yg saya masak hari ni....

Selamat mencuba!

Babai

1 comment:

  1. emm betul tu, ikan siakap asyik 3rasa, masam manis, kukus..

    kebetulan bawak balik segenggam daun kari, cari resepi baru pulak utk ikan siakap.
    tu yang boleh singgah sini ni...

    ptg nanti boleh cuba, in sha Allah.
    terima kasih utk resepinya.. :)

    ReplyDelete