Monday 21 December 2015

Sambal Totok

As salam...

Kadang-kadang bila masak yg simple2 tu lah yg akan bangkitkan selera...
Antara lauk yg sedap dimakan dgn nasik panas ialah sambal totok ni lah...

Saya rasa utk dptkan rasa sambal totok yg marvelous, belacan dan ikan bilis tu mestilah yg power punya...kali ni saya guna belacan dari miri dan ikan bilis pulau pangkor...dan depa bertemu kat shah alam....hahaha...



Okay, takmau cerita panjang, ini resepinya
Resepi Sambal Totok
Bahan
- 1 genggam ikan bilis di goreng garing
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1/2 inci belacan
- 3 biji cili padi
- 4 biji cili merah
- sedikit perahan air limau kasturi
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak

Cara
  1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, bawang merah dan belacan hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  2. Kemudian, goreng cili merah dan cili padi hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  3. Satukan bawang, belacan dan cili. Tumbuk hingga lumat. Masukkan ikan bilis yg telah digoreng. Tumbuk kasar sekadar utk sebatikan ikan bilis dgn cili.
  4. Tambahkan air limau kasturi. Perisakan dgn garam dan gula.
  5. Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Wahhhhh...memang sedap...makan nasik pun bertambah-tambah...kombinasi rasa pedas,masam,manis,masin dan rangup ikan bilis tu mmg perghhhh...sapa yg sukakan rasa pedas melampau tu bulehlah gandakan lagi amaun cili padi ni...version saya kali ni...pedas2 manja gitu...

Lepas ni bulehlah dibuat lagi sambal totok ni, mungkin buleh bubuh petai pulak...mesti rasanya lagi meletopppp...

Okaylah...selamat mencuba ya!

Babai

No comments:

Post a Comment