Thursday, 3 December 2015

Bihun Goreng Noxxa

As salam...

Hari ni bersiaran dari Ampang...
biasalah cuti sekolah mana lagi destinasi bercuti...mai ampang lah aktivitinya...tambah lagi Boss Besar out station...lagi lah panjang kaki...hahaha...kalau ikut hati mcm nak drive balik kampung je tapi mesti Boss Besar tak bagi punya...hahaha

Selalunya hujung tahun, Boss Besar busy...out station dan kalau tak pi mana2 pun, ada je jemputan kenduri...saya tak kisah sgt tapi kesian kat anak2...duduk rumah...depa dok mengadap games je...lepas tu Boss Besar mula lah marah bila bebudak  ni jadi ralit dgn games...iyalah itu je aktiviti yg depa ada...bila petang nak pi playground hujan pulak...

Jadi mcm ni lah...bila Boss Besar takdak, kami mai Ampang je...biaq depa main dgn cousins.. 

Owhhh.. apa kaitan dgn menu hari ni...bila ramai2 ni depa mesti nak makan je...kebetulan kakak saya mmg ada periuk noxxa ni...mulanya saya tak plan pun nak guna tapi pikir2 jom cuba...kita tengok apa hasil kejadiannya...



Resepi Bihun Goreng Noxxa
Bahan
- 1 bungkus bihun basuh dan toskan
- 3 sudu makan minyak masak
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 3 biji bawang merah dihiris
- 1 sudu makan cili kisar ( blh tambah kalau nak pedas lagi)
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 peket perencah bihun goreng
- 15 ekor udang
- 1 batang carrot di hiris
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
- hirisan telur dadar sbg hiasan

Cara
Lepas masuk bihun, steam 2 mins!
Lepas 2 minit
  1. Masukkan minyak ke dalam periuk, tekan stir fry mode dan on.
  2. Apabila minyak panas, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi
  3. Masukkan cili kisar, kacau hingga cili garing. Tambahkan perencah bihun goreng, semua jenis sos dan kicap. Kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan udang. Apabila udang mula kecut, tambahkan air dan garam. Kacau rata.
  5. Tekan mode off. Masukkan bihun. Kacau hingga bihun bergaul mesra dengan rencahnya. Taburkan carrot. Tutup periuk hingga rapat.
  6. Tekan mode steam dua kali. Tunggu hingga mode bertukar kepada warm/reheat.
  7. Biarkan sebentar sebelum di buka tudung periuk. Kacau rata.
  8. Angkat dan sedia utk dinikmati.
Owhhh...sangat cepat dah buleh makan bihun ni...yg bestnya sbb bihun tu tak putus2 dan jadi pendek2..iyalah kalau cara biasa, kita kena selalu kacau bihun tu utk bagi masak sekata kan...

Saya agak2 dari masa mula sediakan bahan sampai lah bihun masak tak sampai 20 minit pun...bihun pun tak payah direndam...okaylah periuk ni sgt sesuai utk mak2 yg busy tapi mmg suka masak utk famili...hmmmm...mcm berhajat nak beli jugak lah noxxa ni tapi bila tgk harga...simpan dulu hajat hati tu ya...hahaha...

Okaylah...selamat memasak ya!

Babai


4 comments:

  1. Harga ahli rm657.20 sampai May 2017. Nak beli harga ni mari jd ahli. Mai beli dgn saya pada harga kaseh-sayang. Pm 019-249 4819.

    ReplyDelete
  2. Buat 2 1/2 cawan, baru ok lembut

    ReplyDelete
  3. Buat 2 1/2 cawan, baru ok lembut

    ReplyDelete