Saturday, 5 December 2015

Asam Pedas Jenahak dgn Nenas

As salam...

Boss Besar masih lagi outstation... malam ni baru balik...sblm dia outstation, saya dah bagitau dia yg bapak sedara saya masuk wad tapi sbb Boss Besar busy, dia janji utk ziarah pak sedara saya esok bila dia balik dari Jakarta..hmmmm...baiklah...

Bila duduk dgn anak2 je, saya mesti taktau nak masak apa...budak2 ni kalau goreng telur pun dah cukup...hikssss... senang kerja kan...

Pikiaq punya pikiaq...buat asam pedas je...lagipun pokok kesum kat laman sekangkang kera pun dah tinggi...bulehlah guna utk masak asam pedas ni...dan utk bagi lain sikit saya bubuh nenas...kita tengok apa rasanya...



Jom tengok resepinya...
Resepi Asam Pedas Jenahak dgn Nenas
Bahan
- 3 keping isi ikan jenahak dibersihkan
- 3 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawang merah*
- 1 hiris halia*
- 1 hiris lengkuas*
- 1/2 inci belacan*
- 1 senduk kecil cili kisar (terpulang nak pedas ke tidak)
- 1 mangkuk air asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dgn air)
- 2 batang serai dititik
- sedikit jintan manis dan jintan putih ditumbuk kasar
- 1 mangkuk kecil daun kesum
- 1 batang bunga kantan belah dua
- 1 mangkuk kecil nenas
- 2 biji tomato belah empat
- minyak utk menumis
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit

Cara
  1. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit pada isi ikan jenahak. Ketepikan.
  2. Kisar semua bahan bertanda* hingga halus. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis serai, jintan manis dan jintan putih yg telah ditumbuk hingga terbit bau.
  4. Masukkan bahan kisar. Goreng hingga kering airnya.
  5. Tambahkan cili kisar. Masak hingga cili garing dan pecah minyak. Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangit.
  6. Kemudian, masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. Kacau sebati.
  7. Renehkan sebentar dan masukkan ikan, nenas dan tomato. 
  8. Tambah air jika perlu.
  9. Perisakan dgn gula dan garam.
  10. Tutup api apabila kuah mendidih dan ikan masak sepenuhnya.
  11. Sedia utk dinikmati.
Jadi apa hasilnya bila letak nenas dalam kuah asam pedas ni? Sedap sbb ada rasa manis2 nenas dlm kuahnya...dan jugak ada sedikit aroma nenas selain dari aroma daun kesum dan jugak bunga kantan...masa masak tu kena pandai2 adjust rasa masam, masin dan manis kuahnya tu ya...kalau pedas lagi kick cuma versi kali ni pedas2 manja gitu...maklumlah rakyat jelata semuanya masih dibawah umur kan...

Hmmm..jadi apa lagi...kalau nak kan kelainan, bulehlah cuba asam pedas bernenas ni...

Babai

No comments:

Post a comment