Wednesday 8 July 2015

Pajeri Terung

As salam...

Menu hari ni feveret boss besar...kebetulan ada terung yg dibeli kat pasar ahad paya jaras...awalnya terung tu saya nak celur buat ulam...tapi pikir2...dah lama tak makan pajeri...buat pajeri aje lah...

Dua tiga hari ni...dok mengemas rumah...boss besar komplen, area belakang rumah semak dgn barang2 yg dah tak pakai...jadi tadi saya sorting barang2 yg ada...hasilnya kemas lah sikit kat belakang tu...hmmmm...dan baru perasan...pokok ciku hidup segan mati tak mahu tu pun dah berbunga...kesian pokok tu...kurus kering je...ntah lekat ke tidak bunganya...malang betul pokok2 kat belakang rumah ni...di anak tirikan oleh tuannya...hmmm...sebab area belakang dah clear...saya akan rajin menjenguk pokok2 tu nanti...hahaha...

Lupakan pasal pokok sat...sekarang jom tengok resepi pajeri ni

Resepi Pajeri Terung
Bahan
- 10 biji terung ungu saiz kecil
- 1 peket rempah kari daging Faiza
- 5 ulas bawang putih*
-10 ulas bawang merah*
- 1 hiris halia*
- 1/4 cawan udang kering
- 2 sudu makan kerisik
- 1 kotak kecil santan
- 1/2 keping gula nise
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya

Untuk tumisan
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 5 biji bawang merah dihiris
- 1 hiris halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 senduk kecil minyak masak

Cara
  1. Terung dibelah dua tapi jgn putus. Ketepikan.
  2. Tumbuk semua bahan bertanda* hingga lumat.
  3. Satukan rempah kari dan bahan tumbuk. Gaul sebati. Tambah sedikit air sehingga menjadi pes. Ketepikan.
  4. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi. Kemudian, masukkan pes rempah dan udang kering. Goreng hingga pecah minyak.
  5. Masukkan santan dan kerisik. Tambah sedikit air kalau kuah terlalu pekat.
  6. Kemudian, masukkan gula nise dan tambah garam secukup rasa. Kalau kurang manis, tambahkan sedikit gula.
  7. Apabila kuah mendidih, masukkan terung.
    Masak hingga terung layu dan lembut.
  8. Tutup api. Sedia utk dihidangkan.
Saya ingat si nombor dua tak suka pajeri...tapi dia yg makan bertambah...dia cakap kuah sedap...biasalah dia suka makan lauk yg berkuah...boss besar pun makan bertambah...alhamdulillah...kenyang semuanya...

Apa lagi...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a Comment