Tuesday, 7 July 2015

Biskut Tart Rose

As salam...

Hari ni...saya dah start buat biskut utk raya...hahaha...sebelum ni...saya beli je...tapi sebab sekarang dah jadi surirumah...buat sendiri lah nampaknya...

Dulu...biskut tart rose ni saya order dekat member satu tempat kerja...saya suka biskut ni...kiranya dulu kalau order 100 biji...sebelum raya pun dah abis...

Bila buat sendiri...renyah jugak...mula2 tu saya terkial2 jugak bila nak bentukkan rose tu...tapi bila dah nak hujung2...baru dapat teknik yg betul...tapi itulah...takdak sapa yg buleh snap gambaq...assistant yg ada cuma si nombor lima...yg lain pi skolah...

Jem utk filling tu saya guna jem buah campuran...dan saya tambah sikit sirap rose...sebab nak bagi jem tu kaler merah dgn aroma rose...ini optional...takmau letak sirap rose pun takpa...

Okaylah...ini resepinya..
Resepi Tart Rose
Bahan
- 1/2 cawan butter
- 1/2 cawan marjerin daisy
- 3/4 cawan gula aising
- 1 biji kuning telur
- 1 cawan tepung jagung
- 1 3/4 tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- jem buah campuran secukupnya
- sedikit pewarna sirap rose

Cara
  1. Satukan butter, marjerin dan gula aising. Pukul hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul sebati.
  3. Tambahkan tepung jagung. Gaul sekata. 
  4. Kemudian, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh yg boleh dibentuk. Jika doh lembik, tambahkan lagi tepung gandum.
  5. Canaikan doh setebal 3mm, tekap dgn acuan bulat (saya guna tudung botol minyak).
  6. Sapu jem diatasnya. Lipat dua menjadi semibulatan.
  7. Kemudian ambil dua doh yg telah dilipat dua. Cantumkan dan bentukkan menjadi kelopak rose. Pindahkan ke dalam paper cup.
  8. Buat sehingga habis. Masukkan kedlm oven yg telah dipanaskan. Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
  9. Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum disimpan dlm bekas kedap udara.
Satu adunan ni dapat dlm 60-70 biji bergantung pada saiz acuan.

Nampaknya...si nombor tiga suka makan biskut ni...berulang-ulang dia pi dapur makan...maklumlah tak posa kan...

Okaylah...selamat mencuba!

Babai

No comments:

Post a comment