Wednesday 3 December 2014

Sambal Sotong

Salam...

Masak apa hari ni?

Untuk makan tengahari hari ni, saya masak simple je..masak lemak putih kobis, sambal sotong dengan ikan goreng.

Sambal sotong tu tak pedas pun, maklumlah anak-anak kecik lagi..kalau masak pedas, alamat tak makanlah depa..

Jom layan resepi saya ni..kalau ikut anak tekak saya..sedaplah...(terpaksa puji diri sendiri...hahahaha)


Sambal Sotong

Resepi Sambal Sotong

Bahan

-5 ekor sotong sederhana besar (bersihkan, dan potong ikut suka)
-10 biji cili kering ( rebus untuk bagi lembut, kalau tak..rendam dalam air panas je)
-3 ulas bawang putih
-1 labu bawang besar (Bahagi 2...separuh dikisar,dan separuh lagi dihiris)
-Setengah biji tomato ( saya nak perabis stok dlm peti ais..takdak pun takpa)
-Sedikit belacan
-Sedikit air asam jawa (nak letak cuka pun boleh)
-Gula dan garam secukup rasa)

Cara


  1.  Kisar cili kering, bawang besar, tomato,bawang putih dan belacan sampai hancur.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan garing.
  3. Masukkan sotong, kacau, jangan panik kalau nampak mcm kurang air je sbb nanti sotong tu akan kecut dan keluarkan airnya.
  4. Tambah air asam jawa, garam dan gula, kacau lagi bagi mesra. Time ni, kena pandai adjust rasa, kalau suka manis lebihkan gula...yg penting, mesti seimbang rasa masam, manis dan masinnya
  5. Last sekali, letakkan bawang besar yang kita hiris tadi
  6. Tunggu sampai sotong masak, dan sedia untuk dihidangkan...

Kalau masak sotong, jangan lama sangat, nanti sotong tu jadi liat, tak pasal-pasal terasa mcm makan getah tayar basikal pulak. (org yang bagi perumpamaan ni, pernah makan tayar basikal ka? hahaha)

So apa lagi...cubalah resepi dari mak anak lima ni...

Babai
~aimzf~



No comments:

Post a Comment