Tuesday, 16 December 2014

Masak Lemak Putih Tauge dgn Tauhu Pok

Salam

Hari ni cuma nak perabih stok bhn mentah dlm peti sejuk tu... Sayur semua dah abis...tinggal tauge saja...hmmmm...nak goreng tauge dgn telur lah...getus hati kecilku...hahaha

Tapi ada balance tauhu pok buat mee kari tu...masak lemak aje lah...malu nak bagi resepi...mesti otai masakan kata...apa la pompuan ni...resepi pejam mata...zap..zap...zup...dah siap pun nak tunjuk...

Okay kot...tulih jugak resepi...mana tau...ada anak dara yg baru nak belajar masak ...
boleh try resepi zap zap zup ni...hahaha...

Saya jodohkan masak lemak ni dgn ikan goreng  & sambal belacan...laju je anak-anak saya makan...

Kuantiti masak lemak ni...semangkuk kecil je...sebab apa...anak saya makan kuah je...mak yg perabih tauge...dan pesen saya masak pulak...masak tengahari dan malam lain2...


Mai layan gambar dulu...resepi menyusul di bawah...lalala...




Resepi Masak Lemak Putih Tauge

Bahan

- 1 1/2 cawan tauge dipotong ekor/hujung akarnya
- 3 ulas bawang merah dihiris
- 1 ulas bawang putih dihiris
- sedikit  ikan bilis
- 1 biji cili merah dihiris
- 1 cawan santan
- 2 ketul tauhu pok dihiris ikut suka (tak letak pun  takpa)
- garam secukup rasa

Cara

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali garam dan santan.
  2. Tambahkan sedikit air kedalam periuk dan masak hingga tauge tu agak layu.
  3. Kemudian tambahkan santan dan perisakan dengan garam. Tunggu hingga menggelegak...jangan lama sangat..nanti tauge tu jadi lembut sangat...kiranya sekali menggelegak tu dah okay lah...tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

So apa lagi...cubalah resepi zap zap zup ini..sekian terima kasih...hahaha...


Babai
~aimzf~

No comments:

Post a comment