Monday, 16 May 2016

Si Nombor Empat!

As salam...

Ahad lepas, si nombor empat ada sport day...di Taman Lembah Bukit SUK...kami pi satu famili...bawak tikar dan nasik bungkus...berkelah kat situ...

Sampai sana, macam ada famili day...sbb setiap famili bawak tikar dan duduk berselerakan di bawah pokok...saya rasa ada lah dalam seratus lebih famili...

Lepas register si nombor empat dan makan nasik bungkus.. Boss Besar angkut semua askar balik sbb susah nak control si nombor lima...dia dok lari sana sini...orang ramai...ada tasik pulak tu...kawasan kat situ pun berlecah sbb hujan kan...abih kotor baju dia...jadi cuma tinggal saya dgn si nombor empat...

Mula-mula saya ingat macam sukaneka biasa je, lari dlm guni, bawak bola ping pong dalam sudu atau tiup tepung, tapi takde pun acara macam tu, sports day depa ni ada tema, pasal pekerjaan...ada lima stesen, setiap budak akan buat aktiviti di setiap stesen...dan ini ceritanya....


beratur nak pi stesen 1



Stesen 1
Pejabat Pos.
Beratur-beli setem-lekat setem-cop-masuk surat dalam post box merah-tunggu surat-dapat surat-bagi kat ibubapa-

Stesen 2
Kem askar
Demostrasi abg askar-tembak-tembak-budak tadika kena trekking- tengok khemah askar-macam mana askar masak dan makan-
***macam perang betul sbb ada effect bunyi tembakan dan bom

Stesen 3
Pertanian
- kenal sayur dan buah-buahan- lekat gambar buah dan sayur ikut kumpulan yang betul

Stesen 4
Penternakan
- kenal haiwan untuk penternakan- lekat gambar haiwan- soal jawab-

Stesen 4
Pembinaan aka Bob the Builder
- bina model rumah tiga tingkat dengan kadbod-




Nampaknya si nombor empat sgt enjoy dengan semua aktiviti tu, cuma biasalah cuaca panas kan, dia merungut letih je...mak dia pun letih jugak sbb dok ikut dari satu stesen ke satu stesen...dan bila semua dah abih, takdak hadiah pun, sbb takde pemenang kan...cuma dapat sebijik tumbler je...

Lepas tu tunggu Boss Besar mai amik saya dan si nombor empat....sampai rumah...terus si nombor empat tidoqqqq....letih sangat lah tu...

Babai

No comments:

Post a comment