Thursday, 28 April 2016

Terung Telur Dadar

As salam...

Selalunya kalau terung ni, saya akan buat pajeri atau pun masukkan dalam gulai, kalau mak mertua saya, dia suka terung bakar sbg ulam...

Baru-baru ni dlm page MAHN, ada org share terung yg digoreng dgn telur, tapi saya baca seimbas lalu mcm tu je...tapi hari ni saya nak try buat dan resepinya kira ingat-ingat lupa lah...



Apa lagi...ini resepinya
Resepi Terung Telur Dadar
Bahan
- 1 biji terung panjang
- 2 biji telur
- 1/2 labu bawang besar dihiris
- 1 biji cili merah dihiris
- secubit garam
- sedikit minyak

Cara
  1. Bakar terung sehingga kulitnya kehitaman dan isinya lembut. Angkat dan buangkan kulit terung. Belah dua memanjang tapi jangan putus. Ketepikan
  2. Kocok dua biji telur hingga sebati. Masukkan garam. Kacau sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Goreng bawang besar dan cili hingga layu. Masukkan terung. Leperkan terung dgn belakang sudu. 
  4. Masukkan telur. Goyang kan kuali seperti buat telur dadar.
  5. Masak hingga kedua-dua bahagian telur masak dan garing.
  6. Angkat dan sedia utk dinikmati.
Masa mula-mula hidang, si nombor dua takmau makan, dia kan allergic betul dengan sayur, tapi saya kata sapa makan dia akan jadi bijak bestari...lepas tu baru lah dia nak cuba...dan lepas tu laju je dia makan cuma bawang dgn cili dia tolak tepi...aishhhh...

Sedap pulak terung masak macam ni, masa makan tu, boleh bau aroma terung bakar,rasa manis bawang, pedas cili dan telur dadar yg crispy...rasanya lepas ni boleh tambah lagi amaun terung tu, maklumlah hari ni versi nak try dulu...

Jadi, apa lagi...jom memasak!

Babai


No comments:

Post a comment