Sunday, 10 April 2016

Ayam Cencaluk

As salam...

Semalam saya pi Melaka...trip dgn kawan2 tempat kerja...wajib kena pi...anak-anak Boss Besar jaga...

Bila sampai melaka...benda yg dicari mestilah gula melaka dan cencaluk...kalau ikutkan, rakyat jelata di rumah ni tak makan cencaluk tapi sebab saya teringin nak try ayam cencaluk, beli jugak lah sebotol...tak silap saya resepi ni asalnya dari baba nyonya... 




Meh tengok resepinya...
Resepi Ayam Cencaluk
Bahan
-1/2 ekor ayam dipotong kecil
- 5 biji bawang merah dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1/2 cawan cencaluk ditoskan airnya
- 2 sudu besar gula
- 3 sudu makan jus limau nipis
- 6 helai daun limau purut
- 2 biji cili merah dihiris
- 5 biji cili padi
- 5 biji bawang merah*
- 3 batang serai*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 cawan air
- garam jika perlu
- 1/4 cawan minyak masak

Cara
  1. Kisar halus bahan bertanda*. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama, tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan cencaluk, daun limau purut dan ayam. Masak hingga ayam kecut dan 3/4 masak.
  4. Kemudian, tambahkan air, gula, bawang goreng (dari step #2), jus limau nipis,cili merah dan cili padi. Gaul sebati.
  5. Renehkan hingga kuah pekat dan ayam masak sempurna. Tambahkan garam jika perlu.
  6. Tutup api. Sedia untuk dinikmati.
Mula-mula tu risau jugak bila tengok kombinasi ayam dan cencaluk ni...tapi bila dah masak, sedap rasanya. Boss Besar tak percaya bila saya bagitau ada cencaluk dalam lauk ni...

Wangi daun limau purut dan rasa masam dari jus limau nipis tu memang terangkat...tambah lagi dengan rasa masin-masin udang cencaluk tu...saya bubuh cili padi sebiji-sebiji nak bagi ada kaler hijau, tapi sapa yg suka pedas, bolehlah dihiris cili padi tu...

Nak bagi power lagi, saya goreng pulak ikan gelama masam...akhirnya musnahlah diet Boss Besar bila dia makan nasik bertambah-tambah...adoiiiii...

Jadi...apa lagi...jom masak!

Babai

No comments:

Post a comment